Dat Mobistar sinds enige tijd de wapens opnam om grootmacht Telenet op eigen terrein te bekampen, zal je intussen wellicht wel weten. Met circa 1000 installaties per maand is het succes behoorlijk. Velen zijn blijkbaar nieuwsgierig naar deze new kid on the block wat tv en internet betreft, waarschijnlijk gestuwd door de frustraties jegens Telenet. We namen de proef op de som en switchten gezwind van de ene decoder naar de andere, om zo de voor- en nadelen van elk systeem bloot te leggen.
Internet
Modem
Bij installatie bleek de draadloze modem die Mobistar gebruikt exact hetzelfde type te zijn als van z’n Mechelse (of is het nu Hoofdstedelijke?) tegenhanger, met name de CBN CV6181e EMTA 3.0. Althans, bij ondergetekende.
(Telenet maakte in november bekend bij Whop en Whoppa-klanten de nieuwe Eurodocsis 3.0 modem aan te reiken. Deze maakt het mogelijk snelheden tot 1 gigabit per seconde te halen, een snelheid die de operator voor alle duidelijkheid nu nog niet aanbiedt.)
Snelheid
Onmiddellijk na installatie voerde ik een speedtest uit (zowel draadloos als met LAN) en in beide gevallen bleek Mobistar aanzienlijk beter te scoren dan Telenet.
Wie er de internetfora op napluist, zal er echter vele meningen kunnen terugvinden die hebben kunnen ervaren dat in de piekuren de downloadsnelheid bij de newbie een pak trager lijkt. Ook komt de Ping bij Mobistar volgens een speedtest een stuk hoger te liggen dan die bij Telenet, wat vooral voor doorwinterde gamers niet erg positief zal klinken.
Downloadvolume
Laat ons beginnen met het internet zelf. Bij Telenet heeft ondergetekende een Basic Internet + TV pakket. Geen Whops of andere Whoppa’s dus, maar simpelweg digitale tv en 100 Gb internet, aangevuld met wat extra downloadlimiet (+ 25 Gb) en Play Sports.
Bij Mobistar kan ik voortaan rekenen op een ongelimiteerd downloadvolume, al hanteert de aanbieder wel een Fair Use Policy van 500 Gb/maand. De downloadsnelheid bedraagt theoretisch gezien zo’n 100 Mbps, tegenover een uploadspeed van 5 Mbps.
Wie een hogere uploadsnelheid verlangt, kan mits een toeslag van 10 euro/maand een snelheid van 200 megabits bekomen (‘Internet Boost’). Enkel in Vlaanderen welteverstaan. Het zal adepten van streamingdiensten wellicht als muziek in de oren klinken.
Digitale televisie
Decoder
Mobistar hanteert een SGS7233MB-decoder van het Franse Siligence. Het systeem maakt gewag van een hard disk van 1 terabyte, wat overeenkomt met zo’n 400 uren HD-televisie. Wie een extra decoder nodig heeft, betaalt 9 euro per maand extra.
Afstandsbediening
De afstandsbediening van Mobistar oogt iets verfijnder dan het type dat ondergetekende gebruikte voor z’n Telenet-decoder (en wat waarschijnlijk ook nog steeds het type is die de meeste in huis zullen hebben). Wel zijn er nog een aantal functies die het (vooralsnog) niet doen bij Mobistar.
Zo kan je het televisietoestel zelf tot op heden nog niet aan- of uitschakelen met de afstandsbediening van Mobistar, terwijl ook de VOD-toets (en de rode knop) nog een poos zal liggen te bestoffen, gezien de Orange-dochteronderneming voorlopig nog geen video-on-demandfuncties ondersteunt.
Verder zijn er nog een aantal zaken wennen, zoals het ontbreken van een delete-toets voor opnames, terwijl ook de terug-knop en de exit-knop wat ver gelegen zijn van de toetsen die vaak worden gebruikt.
Aantal zenders
Mobistar-kijkers kunnen rekenen op zo’n 70 tv-zenders, waarvan een tiental in hoge resolutie. Wie wil, kan tot vier programma’s tegelijk opnemen. Voor de ouders onder ons: Studio 100-tv is er niet bij. Het bedrijf achter Gert Verhulst sloot een exclusiviteitscontract af, waardoor enkel Telenet de themazender kan aanbieden.
Video on demand
Video-on-demand of een ‘tv-theek’ is er bij Mobistar niet, maar of de cinefiel dat nu echt als nadeel moet opvatten, valt af te wachten. Immers, was het aanbod bij Telenet niet wat te beperkt? En, eerlijk, 7 euro voor een film, ligt die prijs niet buitensporig hoog in vergelijking met een ommetje bij de plaatselijke filmboer?
Het hoeft ook niet te verwonderen dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven, die voor alle duidelijkheid in crescendo zullen gaan. Netflix kennen we allen reeds, maar over de oceaan zijn er met Amazon TV ook al andere spelers die het aanbod verder verruimen. Uiteraard heeft deze (HD) content ook consequenties voor de vereiste snelheden en downloadlimieten van de providers.
Opnemen & tv kijken
Waar bij Telenet het aantal gelijktijdige opnames op 3 ligt, doet Mobistar het met 4 iets beter. Daar staat tegenover dat je bij het live bekijken van een zender niet kan terugspoelen, toch een aanzienlijk nadeel lijkt ons!
Het menu waar je de opnames kan terugvinden, is erg gelijkaardig aan dat van Telenet. Het grootste verschil is dat je de bijkomende info van het opgenomen programma onmiddellijk te zien krijgt bij Mobistar.
Op het geluid is niks aan te merken, al heb ik wel al moeten constateren dat het geluid plots niet meer synchroon loopt met het beeld. Geen onoverkomelijk probleem. Het enige wat je hoeft te doen is de decoder even aan- en uitschakelen, en alles werkt weer naar behoren.
Resolutie
Van bij aanvang zond Mobistar 15 zenders in 1080p uit. Bij Telenet echter zijn er nog steeds heel wat zenders die in 720p en 1080i (interlaced) verschijnen, wat zeker op grotere televisies onmiddellijk in het oog springt.
Interface
De interface van Mobistar TV (binnenkort misschien Orange TV?) oogt intuïtief, en hoewel de inhoud in de eerste oogopslag totaal anders is, verschilt de achterliggende structuur wanneer je op de Home-knop duwt, niet zo gek veel van die van Telenet.
- Home
Het hoofdmenu komt bij Mobistar links gestapeld te staan, terwijl je onderaan het scherm dan de onderverdeling met rubriek kan zien.
- Scrollen tussen zenders
Een van de laatste grote wijzingen aan de manier van navigeren bij Telenet, toen het merk besloot de interface van Yelo TV ook op de digibox of -corder te implementeren, was de mogelijkheid om heel snel via de pijltjestoetsen te ‘scrollen’ tussen zenders. Het bleek een ingreep die velen konden smaken, in die mate dat ook Mobistar besloot deze functie aan z’n gebruikers aan te reiken.
- Infobalk
Het grootste visuele verschil met de interface van Telenet, is de zogenaamde infobalk. Het is een snelle maar erg visuele weergave van de programma’s die er nog zitten aan te komen. Onze ervaring leert ons dat je deze sneller gebruikt om te navigeren dan het ‘scrollen’ tussen zender.
Vaste telefonie
Diverse media berichten dat het ontbreken van vaste telefonie wel eens nefast zou kunnen zijn voor de verdere groei van Mobistar, al hebben we toch wel wat problemen met deze boude stelling. Het lijkt ons dat zeker de jongere generatie van consumenten steeds meer opteren voor louter mobiele telefonie, en een vast toestel eerder links laten liggen. Of zelden gebruiken, ook al hebben ze er dan een… Dus of dit in de kaarten zou spelen van de uitdagers van Mobistar, valt nog te bezien.
Conclusie
Voor Telenet bedroeg onze maandelijkse afrekening circa 80 euro (inclusief Play Sports en 5 euro voor 25 Gb extra data). Een behoorlijke prijs die je vooral neertelt voor een uitgebreid aanbod. Komt daarboven nog eens de herhaaldelijke prijsstijgingen die Telenet lijkt te hanteren. Zo kwam er begin dit jaar nog 1,99 euro/maand bij voor z’n goedkoopste bundels. Ook bij Proximus werd een prijsverhoging doorgevoerd.
Daartegenover staat Mobistar, waarbij ik reeds klant was als Panter 35. Besluiten we ons abonnement echter op te krikken tot Panter 45, zouden we (net als Panters 60) na de proefperiode van 6 maanden (tot deze zomer) kunnen aanspraak maken op een voordeeltarief voor Mobistar TV en internet voor circa 39 euro per maand. Snel gerekend levert de overschakeling me een voordeel op van 41 euro per maand op, toch een aanzienlijk bedrag (rekeninghoudende dat we er wel ook de sportzenders moeten voor opgeven).
Voor wie een lichter gsm-abonnement, zoals Kangoeroes of Dolfijnen, heeft bij Mobistar, komt de maandelijkse fee naar verluidt te liggen op 49 euro per maand.
Wie geen Mobistar-klant is, is het nog even wachten: de aanbieder is voorlopig niet van plan om de internet- en tv-diensten ook aan te bieden aan niet-Mobistar klanten. Al zouden er volgens Mobistar-woordvoerder Annelore Marynissen later dit jaar ook kabelabonnementen kunnen worden afgesloten met niet-Mobistar klanten.
Wij zijn in ieder geval benieuwd of Mobistar zich kan manifesteren tussen gevestigde waarden Telenet en Belgacom langs de ene zijde, en Scarlet langs de andere… Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Reageer