Sony heeft een upgrade voor zijn PlayStation 4-spelconsole aangekondigd. De PS4 Pro is een krachtigere versie en zal naast de ook al nieuwe PS4 Slim, die de ‘gewone’ PlayStation 4 vervangt, naar de markt komen. Wij lijsten de verschillen tussen de PS4 en de PS4 Pro voor je op.

1 De PS4 Pro is krachtiger

Sony gaf nog geen details mee over de hardware onder de motorkap van de PS4 Pro, maar dat het toestel krachtiger zal zijn dan de originele PS4, staat buiten kijf. Volgens Sony is de nieuwe AMD Polaris-chip meer dan dubbel zo snel als die in de PS4.

2 4K en HDR…

Eén van de gevolgen van een krachtigere chipset is de mogelijkheid om 4K video te gaan outputten. Hierdoor kan je bepaalde Ultra HD-content gaan streamen, op voorwaarde dat je een 4K-tv in huis hebt uiteraard.

Sommige games kan je ook naar een ‘bijna 4K’-resolutie upscalen, voorzien van betere framesnelheden.

De PS4 Pro ondersteunt ook HDR, waardoor je dus ook games in HDR zal kunnen spelen (alweer, als jouw televisie dit toelaat).

Horizon Zero Dawn, een van de 4K HDR-games
Horizon Zero Dawn, een van de 4K HDR-games

3 … maar géén 4K Blu-ray

Eén van dé gemiste kansen door Sony is het weglaten van een ingebouwde 4K Blu-ray speler. Met de PS4 Pro kan je namelijk geen Ultra HD Blu-ray schijfjes afspelen. Jammer, zeker aangezien Sony met de PS3 nog de pionier was inzake ingebouwde Blu-ray. Een mogelijke verklaring kan zijn dat Sony zijn aparte 4K Blu-ray spelers meer in de kijker wilt zetten, maar voor gamers is dit een minpunt.

4 VR

Meer rekenkracht kan ook belangrijk zijn voor de lancering van PSVR, dat normaal gezien later dit jaar gelanceerd wordt. PSVR is een virtual reality-platform waarop je VR-games zou moeten kunnen spelen. Heel wat spelontwikkelaars klagen echter dat de PS4 momenteel niet ideaal is voor VR-content.

Een van de problemen schuilt in het feit dat Sony enkel VR-games in een frame rate van 60fps wil om hoofdpijn en motion sickness te voorkomen. De hardware van de PS4 was hier echter niet goed voor geschikt, zo blijkt.

Met de PS4 Pro moet PSVR een nieuw duwtje in de rug krijgen.

5 Compatibiliteit

Een krachtigere PS4 is op zich wel goed nieuws, want die opent natuurlijk de deur naar nóg mooiere en grotere games. Er is echter een catch: de PS4 Pro onderscheidt zich van de PS4 door sterkere hardware en dus de mogelijkheid om mooiere games te draaien. Sony benadrukt echter dat er voor de PS4 Pro geen exclusieve games gemaakt zullen worden en dat alle games zowel op de PS4 Pro als op de gewone PS4 of PS4 Slim moeten werken.

Of de ontwikkelaars op die manier hun games zodanig kunnen maken dat de volledige rekenkracht van de PS4 Pro benut wordt, is dan nog maar de vraag.

6 Design

Op zich zal de PS4 Pro niet zo gek veel verschillen van de originele PS4, maar het toestel is wel nogal groot: 30 cm breed, 5,5 cm hoog en 32,7 cm diep. Goed voor een gewicht van zo’n 3,3 kg.

De PS4 Slim is dan ongeveer even groot als de originele PS4 (27,5 cm  x 5,3 cm  x  30,5 cm), maar zal vooral dunner zijn.

De PS4 Pro kreeg een adviesprijs mee van 399 euro, de PS4 Slim (die voortaan gewoon ‘PS4’ zal heten) moet 299 euro kosten. De Pro-versie ligt vanaf 10 november in de winkels, het kleinere model al vanaf 16 september.

Wat vind jij van de nieuwe PlayStation 4? Een goede stap vooruit? Laat het ons weten in de comments!

Klik hier om producten in te laden

Reageer