tips besparen energiefactuur

Is een van je doelen voor 2016 om meer te besparen op je energiefactuur? De meeste van de huishoudtoestellen zorgen voor een intensief energieverbruik omdat ze 24/7 aan staan. Toch is het perfect mogelijk om hierop te besparen. Wij geven je alvast enkele tips!

Koelkast & diepvriezer

Bij het wegsteken van je boodschappen in de koelkast, doe je dat best in één keer. Velen denken dat het beter is om telkens de deur op en dicht te doen. Niks is minder waar, want zo trek je ineens alle koude lucht uit de koelkast.

Respecteer de correcte temperatuursinstellingen voor je toestellen: 6°C voor je koelkast en -18°C voor je diepvriezer. Zo werken ze optimaal en heb je ook meteen de beste temperaturen voor je voedingswaren.

Ontdooi bevroren voeding in de koelkast. De temperatuurschok is zo stukken kleiner dan als je het in kamertemperatuur ontdooit. En zo moet je bovendien ook geen energie verspillen door het te ontdooien in de microgolfoven.

Hoe meer lucht er in je diepvriezer zit, hoe sneller je last zal hebben van ijsvorming. Je vult je diepvriezer dus best zo vol mogelijk. Desnoods kan je deze vullen met bakjes water. Doe de papiertest met je koelkast of diepvriezer. Deze test kijkt of de deur nog goed sluit. Kan je het blad er makkelijk uittrekken? Dan betekent dit dat de deur niet dicht genoeg is en er energie ontsnapt.

Wasmachine & droogkast

Ook een fout die veel mensen maken, is dat als je een extra schepje wasmiddel toevoegt, je was schoner zal zijn. Het vooral het wasproces die je kleren schoonmaakt, niet de hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel zorgt bovendien voor een snellere slijtage van je toestel.

Een droogkast is een energievretend toestel. Maar je kan ook perfect de was drogen zonder een droogkast te gebruiken. In de zomer hang je de kleren aan de wasdraad. Bovendien verkrijg je dan die heerlijke zomergeur in je kleren! Ook in huis kan je kleren perfect op een rekje ophangen. Zorg ervoor dat de kleren op het hoogst aantal toeren worden gedraaid. Zwieren kost je minder energie dan drogen in de droogkast.

Bij het strijken van je kleren, moeten deze zeker niet kurkdroog zijn. Dit vraagt opnieuw minder energie en het strijken gaat op die manier nog vlotter.

Vaatwasmachine

De borden voor ze in de vaatwasser steken nog vlug even afspoelen? Fout! De meeste vaatwassers zijn namelijk uitgerust met een voorspoelprogramma. De grote etensresten gooi je uiteraard wel in de vuilnisbak om te voorkomen dat je filter verstopt zou geraken.

Als je glazen, borden en potten niet zo vuil zijn, kies dan voor een programma mat een zo laag mogelijke temperatuur.

Zet je vaatwasser pas aan als er echt niks meer bij kan. Tweet halve vaatwassers verbruiken meer dan één volle. Let er wel op dat niet alle te dicht bij elkaar zit, anders mag kan de vaatwasser niet optimaal z’n werk doen.

Multimedia

De fabrieksinstellingen van televisies zijn niet altijd de zuinigste. Kijk zeker je handleiding na en zet je tv op de energiezuinige modus. Verder hoef je je voor dit toestel weinig aan te trekken.

Heb je digitale televisie en gebruik je die vaak om muziek af te spelen? Kies dan beter voor de radio, die verbruikt stukken minder!

Lichten die uitgevoerd zijn met een dimmer zorgen voor heel wat gezelligheid in je woonkamer. Maar wist je dat die dimmer ook stroom verbruikt als je ze hebt uitgeschakeld? Het is beter om de stekker uit het stopcontact te halen of ze aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar.

Andere huishoudtoestellen

Vervang de stofzuigzak van je stofzuiger al als die drie vierde vol is. De stofzuiger werkt energiezuiniger als de zak niet volledig vol zit.

Heb je huishoudapparaten die op batterijen werken? Kies dan steeds voor herlaadbare exemplaren. Deze zijn zuiniger en beter voor het milieu.

Heeft je oven een raam? Kijk tijdens het gaarproces door het raam om alles in het oog te houden in plaats van telkens de ovendeur te openen. Zo kan er geen warmte ontsnappen. Wacht daarnaast niet tot je oven volledig voorverwarmd is om je gerecht erin te steken. Plaats je gerecht er al in en laat het langzaam opwarmen.

Bij het opwarmen van je eten in de microgolfoven, roer je eten dan regelmatig eens om. Zo warmt het sneller en gelijkmatiger op.

Bron: electrabel

Reageer