Wat iedereen stiekem ook al wist, is nu ook aangetoond in een onderzoek: bij koud weer nemen vrouwen al snel naar een dekentje, terwijl mannen sneller de thermostaat een paar graden omhoog zullen draaien.

Dat heeft een onderzoek van Honeywell aangetoond. Het bedrijf ondervroeg 1.000 Belgische volwassenen en peilde naar hun gewoontes om zich te verwarmen.

Vrouwen = ecologischer

Drie kwart van de vrouwen (75%) grijpt daarbij naar een dekentje, terwijl slechts de helft van de mannen (51%) dit doet. Anderzijds zal 45% van de mannen de verwarming hoger zetten, terwijl slechts 32% van de vrouwen dit doet.

Even veel mannen als vrouwen (48%) trekt een extra trui of warme sokken aan wanneer het koud is.

Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat vrouwen dus een pak ecologischer omgaan met de verwarming en als het op verwarmen aankomt een pak energiezuiniger denken.

Wie is baas over de thermostaat?

Vrouwen zijn niet enkel ecologischer, ze trekken ook nog eens aan het langste eind als het op temperatuurkeuze aankomt. Ten minste, dat beweren ze zelf: 40% van de ondervraagde vrouwen geeft aan zelf de temperatuur te bepalen, terwijl 20% van de mannen aangeeft dat hun partner baas is over de thermostaat.

Bijna de helft (47%) van de Belgische mannen en vrouwen zegt dat de temperatuur in huis een gezamenlijke beslissing is.

Dat vrouwen in heel wat gevallen de temperatuur bepalen, kan liggen aan het feit dat zij aan de temperatuur een belangrijke rol toewijzen voor hun comfortbeleving: 92% vindt een warm huis een grote factor voor comfort, ten opzichte van 87% van de mannen.

Nog een klein weetje: vrouwen krijgen het gemiddeld al koud bij 18°C, bij mannen is dat 17,4°C.

De juiste temperatuur voor iedereen

Het is dus niet eenvoudig voor iedereen in huis de juiste temperatuur te vinden. Toch is het mogelijk, door een slim systeem als de Honeywell evohome: daarmee bepaal je voor elke ruimte apart de gewenste temperatuur, die je met de geconnecteerde thermostaten, evohome wifi en Round Connected kan instellen en bedienen, ook via je tablet of smartphone. Onze test van Honeywell evohome kan je hier nog eens nalezen.

Reageer