De Beyond 4K Ultra HD-tv gaat verder dan de Ultra HD-resolutie en komt met een resolutie van maar liefst 7680 x 4320 pixels.

Sharp wist heel wat aandacht naar zich toe te trekken op CES met zijn nieuwe televisie. De aandacht ging niet zozeer naar het grote 80 inch scherm, maar vooral naar de beeldresolutie. Waar 4K nu voor het tweede jaar op rij hét thema is op CES, gaat Sharp een stap verder en reikt het al de hand uit naar diens opvolger ‘8K’.

Een korte introductie: 8K zou in theorie de volgende stap moeten zijn in beeldresolutie, zoals Ultra HD (4K) dat was van Full HD. Een 8K-beeld is maar liefst vier keer scherper dan een Ultra HD-beeld en dus zestien keer scherper dan Full HD (ondanks de ietwat verwarrende naam 8K).

Er moet echter een kanttekening bij de televisie gemaakt worden: die biedt geen ‘echte’ 8K-resolutie en Sharp is dan ook heel voorzichtig in de benaming, want de tv ‘8K’ noemen is eigenlijk niet correct.

Hoe komt dat? Het toestel is een Sharp Quattron-paneel, wat inhoudt dat elke pixel vier subpixels (naast rood, groen en blauw ook nog geel) heeft in plaats van de gebruikelijke drie. In totaal heeft het toestel 66 miljoen subpixels, 42 miljoen meer dan een gewone 4K-tv. Al deze subpixels kunnen bovendien individueel bediend worden.

Hierdoor kunnen pixels subpixels gaan ‘lenen’ bij hun buren, waardoor de scherpte van die pixel in kwestie toeneemt. Dit wordt ook wel eens pixel splitting genoemd. Het resultaat is een scherm dat een effectieve resolutie biedt van 7680 x 4320 pixels, wat neerkomt op 8K.

Technisch is het echter geen ‘echte’ 8K, wat meteen ook de reden is dat Sharp de term vermijdt en spreekt van ‘Beyond 4K Ultra HD’. Uiteraard is er ook nog geen content beschikbaar in 8K, maar Sharp bouwde wel een Revelation Upscaler in, die beelden in 4K of lager scherper moet maken.

Er is nog geen prijsinformatie bekendgemaakt en ook een lanceringsdatum werd niet meegegeven.

Reageer