In België worden er steeds meer robotgrasmaaiers verkocht. We bespreken vijf populaire modellen.

Robomow

Robomow verschilt van de andere robotmaaiers omdat het slechts eenmaal of tweemaal per week het iets langere gras in kleinere snippers vermaalt. In feite is het een mulchmaaier. Eenmalig dien je een geleidingsdraad om het gazon te leggen. De Robomow heeft op de meeste modellen naast de automatische instelling ook de mogelijkheid om handmatig te maaien. Dat kan handig zijn op lastige gedeeltes. Robomow is verkrijgbaar in verschillende modellen, afhankelijk van de grootte van het gazon.

Prijzen van 999 tot 2299 euro.

Euro Garden: Lizard

De Lizards uit de S-line hebben geen afbakeningsdraad meer nodig. De robotgrasmaaiers herkennen dankzij sensoren vanzelf de grasoppervlakte en eventuele obstakels.

De S-line is geschikt voor gazons tot 400 m². Opladen duurt slechts drie uur op een overdekte plaats. Een van de modellen heeft ook een antivalsensor. De maaihoogte bedraagt tussen de 3,4 en 4 cm. Geschikt voor hellingen tot 27 graden. Laden moet je wel manueel doen, via twee pluggen die worden aangesloten op de wielen.

De M-line heeft wel nog een afbakeningsdraad nodig, en is geschikt voor tuinen tot maximaal 1500 en 3000 m². Het voordeel is niet alleen de grotere oppervlakte maar ook het feit dat de robot zelf zijn laadstation opzoekt om te herladen. De M-line heeft ook regensensoren waardoor ook bij regen de robot terugkeert naar zijn laadstation. Deze robotgrasmaaiers kunnen ook 3 tot 4 gebieden maaien. De maaihoogte bedraagt tussen de 2 en 6 cm.

Prijzen van 1399 tot 3195 euro.

Husqvarna

Een van de pioneers op het vlak van robotgrasmaaiers is Husqvarna, met meer dan 14 jaar ervaring. In het gamma Automowers zit een halfautomatische robot, die manueel dient opgeladen te worden; en volautomatische modellen voor verschillende grasoppervlaktes. Ze kunnen allen in de regen hun werk doen en zijn voorzien van een beveilingscode zodat dieven er niets mee kunnen aanvangen. Het topmodel heeft zelfs een anti-diefstalalarm. De Automower neemt hellingen tot 35 graden met gemak, en ook oneffen gazons vormen geen obstakel.
Als enige heeft Husqvarna ook een hybride maairobot in het gamma die deels op zonne-energie werkt.

Prijzen van 1999 tot 4199 euro.

Ambrogio

Ook Ambrogio waarvan de robotmaaiers uit dezelfde fabrieken komen als de Lizard, heeft een ruim gamma aan robotmaaiers. Standaard zijn ze voorzien van een regensensor. De 200 Line bijvoorbeeld beschikt over een intelligente spiraalfunctie. Wanneer deze grasrobot hoog gras voelt, zal hij dit stukje afwerken door spiraalvormig te maaien. Dat verhoogt de maaicapaciteit aanzienlijk.

Prijzen van 1350 tot 4499 euro.

iMow

Stihl verdeelt onder de merknaam Viking de twee robotmaaiers iMow, geschikt voor gazons van respectievelijk 400 en 2000 m². De MI 322 C heeft een maaibreedte van 20 cm en is geschikt voor kleinere grasperken, stopt voor hindernissen en keert zelf terug naar het laadstation.

De MI 555 C is geschikt voor gazons tot 2000 m² en heeft een maaibreedte van 53 cm. Het tuintoestel manoeuvreert met behulp van verschillende sensoren over een vooraf afgebakend terrein. Met het oog daarop verankert de tuinier een afbakendraad in de bodem. Hindernissen, bomen of struiken op het gazon worden op dezelfde manier afgebakend. Achter de schijnbaar willekeurige zigzagkoers van de robotmaaier gaat echter een systeem schuil. De koers van de maaier steunt op een kompassturing zodat het toestel, uitgerust met drie messen, het grasperk snel en grondig maait.

Prijzen van 1499 tot 2299 euro.

Reageer