De elektrische dakvensters en gordijnen van Velux zullen vanaf 2018 bediend kunnen worden via de smartphone, en zelfs samenwerken met externe sensoren.

Velux Active, zoals de oplossing heet, is een samenwerking tussen Velux en het Franse Netatmo. Netatmo is onder andere gespecialiseerd in sensoren die constant het binnenklimaat van jouw woning monitoren.

Concreet zullen de reeds bestaande elektrische dakvensters Integra en de gordijnen van Velux een WiFi-verbinding krijgen. Via een app voor iOS of Android zal je dakvensters en gordijnen automatisch kunnen bedienen door instellingen voor het binnenklimaat te programmeren.

Is bijvoorbeeld de luchtkwaliteit binnenshuis ondermaats, zoals gemeten door een Netatmo-sensor, dan zullen de dakvensters automatisch opengaan om verse lucht toe te laten. Een ingebouwde regensensor verhindert dat de dakvensters zich openen bij regenval.

Warmt het huis te snel op, dan kunnen de gordijnen zich automatisch sluiten. Parameters van het binnenklimaat die je alvast kan gaan instellen zijn temperatuur, lichtsterkte, luchtvochtigheid en het CO2-peil.

Velux Active heeft het voorbije jaar gewerkt aan zijn compatibiliteit met Apple’s HomeKit, zodat ze makkelijker te bedienen zijn via een smartphone, en kunnen samenwerken met externe apps en apparaten.

Bestaande dakvensters zouden via een WiFi-adapter achterwaarts compatibel kunnen gemaakt worden. Er zou ook een kit worden uitgebracht met de adapter en passende sensoren.

Reageer