lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp ken je wellicht beter als airconditioning. Dit type warmtepomp onttrekt zijn energie aan de lucht, en blaast die verwarmde of gekoelde lucht de ruimtes in. Ze werken doorgaans tot bij een buitentemperatuur van -15° C en leveren afhankelijk van de temperatuur verschillende keren meer energie dan ze nodig hebben.

Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp?

  • Het goedkoopste warmtepompsysteem met een lagere investeringskost dan de andere systemen.
  • Perfect toepasbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie, en makkelijkst te plaatsen.
  • In de zomermaanden kan je de werking van dit type warmtepomp omdraaien en het toestel gebruiken als airconditioning. De warmte van binnen wordt naar buiten afgevoerd en de koelvloeistof in het circuit stroomt dan in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper is nu de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.
  • Lucht-lucht warmtepompen kunnen ook in je woning geplaatst worden. Daarbij kan je kiezen uit een wandmodel, een vloermodel of een plafondmodel.

En de nadelen?

De lucht-lucht warmtepomp werkt niet met vloerverwarming en convectoren. Een warmtepomp met buitenlucht als warmtebron wordt daarom meestal gecombineerd met een hulpverwarmingssysteem. Deze hulpverwarming zal ter hulp schieten als de warmtepomp onvoldoende energie kan leveren. Die hulpverwarming kan op basis van fossiele brandstoffen of een een elektrische weerstand.

Reageer