Strijken wordt als de eerste meest onaangename taak in het huishouden gezien. Redenen genoeg om dat minder leuke taakje met een goeds strijkijzer te doen zodat het des te rapper gaat! Maar wat is nu een goed strijkijzer? En op welke zaken moet je allemaal letten? Wij geven je de juiste richtlijnen.

1Soorten strijkijzers?

Zoals in elke elektronische apparatuur heb je keuze uit meerdere opties. Meestal heel verwarrend voor de consument die er niet zoveel over weet. Bij de strijkijzers heb je vier verschillende productcategorieën: droogstrijkijzer, stoomstrijkijzer, stoomgenerator en strijksysteem.

Een droogstrijkijzer maakt geen gebruik van stoom. Je zal dus zelf je kledij moeten bevochtigen tijdens het strijken.

Bij een stoomstrijkijzer wekt een ingebouwd waterreservoir stoom op in het toestel. Tijdens het strijken zorgt deze stoom voor een glad strijkresultaat.

Kooptip: Overzicht van alle stoomstrijkijzers

Een stoomgenerator beschikt over een afzonderlijk waterreservoir – waarop de strijkijzer rust – en zorgt ervoor dat er veel meer stoom kan worden gegenereerd dan bij het hierboven beschreven stoomstrijkijzer. Dankzij het grote waterreservoir kan je langer doorgaan met strijken en makkelijker bijvullen. Door het hogere en continue stoomdebiet gaat het strijken ook een stuk sneller.

Kooptip: Overzicht van alle stoomgeneratoren

Een strijksysteem is het summum en professioneler dan dit zal je niet kunnen strijken. Een stoomgenerator is gekoppeld aan een actieve strijktafel. Strijken verloopt eenvoudig en snel, zonder valse plooien en kans op beschadigingen.

Kooptip: Overzicht van alle strijksystemen

2Grootte waterreservoir

Hoe kleiner het waterreservoir, hoe meer water men tijdens langere strijksessies moet bijvullen. Bij strijkijzers met een stoomgenerator was bijvullen tijdens het strijken vroeger niet zo evident. De meeste toestellen zijn nu continu navulbaar.

Indien het waterreservoir transparant is, heb je een beter zicht op het resterende waterniveau. Sommige toestellen zijn voorzien van een indicatielampje dat gaat oplichten als het reservoir aan bijvullen toe is.

Advies: Welk water gebruiken bij het strijken?

3Stoomdruk en debiet

De werkdruk van het strijkijzer wordt aangeduid in bar. Hoe hoger dit cijfer, hoe krachtiger de stoom opgewekt kan worden. Doorgaans is het continu stoomdebiet(uitgedrukt in gram per minuut)regelbaar. Zo kan je afhankelijk van de stof(linnen, katoen, …)het gewenste debiet gaan bepalen. Strijkijzers met een stoomgenerator hebben een hoger stoomdebiet dan de gewone stoomstrijkijzers.

4Ook de strijkzool is niet te onderschatten

Strijkzool
Foto: Philips

De strijkzool is een belangrijk onderdeel van een strijkijzer om de prestaties van het strijkijzer op en in jouw stof over te brengen. Elke fabrikant geeft hieraan een andere invulling: een strijkzool is meestal vervaardigd uit diverse materialen zoals aluminium, RVS of staal met een apart laagje erop.

5Onderhouden en ontkalken

Kalkcollector
Foto: Calor

Alle huidige strijkijzers beschikken wel over een of ander systeem dat kalk helpt te bestrijden: dit kan zijn door middel van een kalkcollector, een antikalkcassette en een antikalkstaafje. Maar wie liever op zeker speelt, kan altijd nog het water vooraf filteren met een Brita waterfilterkan.

Tip: nooit je strijkijzer ontkalken met azijn want dat is vragen om problemen en vooral veel vlekken!

Advies: Hoe hou je kalk uit je strijkijzer of stoomgenerator?

6Gebruikscomfort

Opbergen strijkijzer
Foto: Philips

Langer snoer

Een langer snoer maakt het strijken heel wat aangenamer, doordat je meer bewegingsvrijheid hebt. Meer nog indien het snoer ook 360 graden kan draaien. Let er op of je het snoer na gebruik gemakkelijk kan opbergen, bijvoorbeeld via een snoerwikkelaar.

Ergonomisch handvat

Een ergonomisch handvat is niet onbelangrijk bij een strijkijzer. Tenslotte ben je meestal een aantal uurtjes aan het strijken en dus moet het handvat goed in de hand liggen.

Strijkijzer opbergen

Een strijkijzer neemt het liefst zo weinig mogelijk plaats in aangezien het een toestel is dat weggeborgen moet worden. Let bij de aankoop van een strijkijzer ook op het compacte formaat.

7Thermostaat?

De thermostaat is onmisbaar om de temperatuur van de zool in te stellen en heel nauwkeurig aan te passen aan het soort textiel dat u wil strijken.

Kooptip: Bekijk hier alle strijkijzers en stoomgeneratoren

Reageer