Kalk is de grootste vijand voor de levensduur van jouw (stoom)strijkijzer of stoomgenerator. Gelukkig zijn er allerhande oplossingen en trucjes om kalkophoping tegen te gaan.

1Waarom regelmatig ontkalken?

Na een tijdje bouwt kalkaanslag zich op in je stoomstrijkijzer of stoomgenerator. Hoe hoger de waterhardheid van het water dat uit je leidingen stroomt, hoe sneller die kalk zich zal doorzetten.

Verwijderen je de kalk niet, dan kan krijg je vroeg of laat te maken met vuil, bruin water dat plekken achterlaat op je delicate kledij, en dat bovendien op termijn nefast is voor je strijkijzer of stoomgenerator.

2Ingebouwde kalkfunctie

Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen is een ingebouwde kalkfunctie op het strijkijzer of de stoomgenerator. Hiervan zijn er verschillende varianten.

Kalkcollector

Sommige strijkijzers zijn voorzien van een kalkcollector die het kalk verzamelt. Daardoor blijft de boiler – de plek waar het water zijn temperatuur krijgt en stoom wordt – vrij van kalkaanslag. Deze kalkcollector moet je af en toe leegschudden.

Antikalkstaafje

Een andere variant is een zogenaamd antikalkstaafje, waarop kalk zich hecht. Om dat kalkstaafje te reinigen volg je best de instructies van je strijkijzermerk, want sommige hoeven zelfs niet gereinigd te worden.

Advies: Waarop let je best als je een strijkijzer of stoomgenerator gaat kopen?

Kalkcartridge

Een afzonderlijke kalkcartridge houdt het strijkwater en dus het strijkijzer gedurende drie maanden vrij van alle kalk. Na deze periode moet je dus telkens een nieuwe cartridge aankopen en plaatsen. Een nadeel van deze vorm is de kostprijs: reken jaarlijks op minstens 25 euro extra kosten. Voor dure stoomgeneratoren kan het een oplossing zijn.

Reinigingprogramma

Een reinigingsprogramma is de meest gebruiksvriendelijke methode van de vier. Dat ontkalkingsprogramma kan je ten gepaste tijde activeren waarna het strijkijzer de rest doet.

3Gebruik het juiste water

De waterhardheid van gewoon kraantjeswater kan afhankelijk van de regio sterk schommelen en is een belangrijke factor van kalkaanslag.

In dit geval is het beter te strijken met een 50/50 mix van gedemineraliseerd water en gewoon kraantjeswater. Kijk wel even in de handleiding van je strijkijzer of dit niet de kalkfunctie aantast!

Advies: Welk water gebruik bij het strijken?

4Ontkalk regelmatig

Blijft er toch nog te veel kalk over, dan kan je een bijvoorbeeld een kopje water mengen met een kopje azijn, en dit in het strijkijzer gieten. Door daarna het strijkijzer op temperatuur te laten komen en de stoomknop in te drukken, kan je al heel wat kalk wegkrijgen. Doe dit af en toe gedurende een klein uurtje. Spoel daarna het strijkijzer verschillende malen met schoon kraantjeswater.

Kooptip: Bekijk hier alle strijkijzers en stoomgeneratoren

Reageer