haardroger

Een haardroger is een must als je een ‘bad hair day’ wilt vermijden. Maar een haardroger kan je haar ook heel erg beschadigen. Hieronder enkele aankooptips zodat je met de juiste haardroger naar huis terugkeert.

Laat de warmte lucht maar blazen

Een belangrijk kenmerk, dat vaak extra in de verf wordt gezet, is het wattage. Vandaag de dag zijn haardrogers meer dan ooit in hogere wattages verkrijgbaar – tot zelfs 2000 Watt. Het vermogen van de weerstand bepaalt hoeveel de lucht kan opgewarmd worden. De grootte van de ventilator en de kracht van de motor bepalen hoe hard de haardroger kan blazen.

Een hoger wattage betekent vaak meer warmteproductie, en niet noodzakelijk een snellere luchtstroom. Het is de luchtstroom die het verschil maakt als je snel je haar wil drogen. Daarom let je best op het type motor en of er een afneembare filter aanwezig is. Hoe schoner de filter is, hoe beter de lucht zal stromen!

De luchtstroom kan je verder controleren via de warmte- en snelheidsstanden op de haardroger. Deze standen zijn er voor verschillende haartypes (lang, kort, dik of fijn). De meeste haardrogers hebben twee tot drie instellingen voor een betere beheersing van het droogproces. Krachtiger blazen zorgt voor meer warmte omdat het luchtdebiet veel groter is: de lucht stroomt veel sneller langs de weerstand en moet dus sneller opgewarmd worden.

Met een druk op de koude lucht-knop blaast de haardroger koude lucht. Het coldshot zorgt voor extra fixatie van het haar en is ideaal voor het modelleren en het creëren van volume. Door de koude lucht sluiten de haarporiën weer en fixeert het kapsel. De coolstand gebruik je best na het drogen. Met de sneldroogstand kan je heel nat haar heel snel droog blazen.

Het snoer

Kiezen voor het juiste snoer is een niet te onderschatten voordeel. Voor een hogere duurzaamheid kies je best een stevig snoer dat is versterkt aan de behuizing van de haardroger. Bij sommige haardrogers is het snoer opbergbaar of oprolbaar in de handgreep. Professionele haardrogers hebben vaak langere snoeren. In de meeste gevallen is de standaardlengte toereikend.

Wanneer je met een kleinere badkamer wordt geconfronteerd, moet je misschien een wandmodel overwegen. Daardoor spaar je plaats in de kasten uit en weet je steeds waar je haardroger zich bevindt!

Ionische haardrogers

De nieuwste generatie haardrogers maakt gebruik van de zogenaamde ionentechniek. Door de ionische werking heb je nooit meer statische plukken of pluizig haar. Handig tijdens de wintermaanden want je kapsel blijft steeds in model. De ionen splijten ook de in het natte haar aanwezige waterdruppeltjes. Deze worden kleiner waardoor het haar sneller droogt. Door de ionische werking wordt bovendien de doeltreffendheid van haarverzorgingsproducten vergroot en krijgt het haar de natuurlijke glans en zachtheid terug. De haarschubben gaan immers in dezelfde richting staan.

Hoe werkt de ionentechniek?

Ionisatie betekent dat negatieve ionen (elektrisch geladen atomen) positieve deeltjes in de lucht neutraliseren, waardoor ze neerslaan. Bij deze föhn hechten de negatieve ionen zich aan de stofdeeltjes en verkleinen ze de watermoleculen. Hierdoor kunnen die gemakkelijker de haarschors verlaten, zodat deze soepeler wordt. De lucht wordt niet van achteren maar van beneden en boven gezogen. Zo ontstaat er een sterke luchtstroom bij minder hitte. Door de negatief geladen ionen worden positief geladen deeltjes in de lucht van de haardroger geneutraliseerd.

Uitvoeringen en design

Naast degelijke resultaten mag een fraaie look niet uit het oog verloren worden. Haardrogers heb je in verschillende kleuren en afwerkingen zoals pastelkleuren en chroom. Sommige haardrogers zijn speciaal ontwikkeld om mee te nemen op vakantie, de zogenaamde reishaardrogers. Ze zijn zo ingeklapt en kunnen makkelijker een plekje krijgen in de koffer.

Professionele haardrogers

Deze modellen worden ook wel eens met ‘salon’ aangeduid. Echte, professionele haardrogers hebben tal van extra functies en zijn ontwikkeld om tegen een stootje te kunnen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een AC motor. Dit is een motor met een langere levensduur dan de gewone haardrogers. Dankzij deze motor en speciaal design kunnen zij zeer efficiënt het haar drogen en zijn ze milder voor je haar.

Reishaardrogers

Deze haardrogers zijn extra licht en compact. Ze worden meestal geleverd met een extra beschermhoesje voor op reis, en zijn uitgerust om op eender welk stroomnet aangesloten te worden – bijvoorbeeld twee spanningsstanden 110 en 220V. Soms hebben ze een inklapbaar handvat of een oprolbaar snoer waardoor ze nog minder ruimte innemen.

 

Andere zaken om op te letten

Gewicht

Let ook op het gewicht van de haardroger: je zit steeds enkele minuten met de handen boven het hoofd wat al snel vermoeiend kan zijn. Ga na of de haardroger goed in de hand ligt en een zachte grip heeft. Als er een ophangoog aanwezig is, kan je de haardroger mooi ophangen.

Decibels

Sommige haardrogers hebben een speciale technologie aan boord voor het produceren van minder geluid. Wanneer je de haardroger bijna dagelijks gebruikt is het geluid van een haardroger een belangrijke factor.

Automatisch in- en uitschakelen

De haardroger start vanzelf door deze bij het handvat vast te nemen.

Accessoires

Een haardroger wordt vaak met een of meerdere accessoires geleverd. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende accessoires bij een haardroger.

Professionele luchtconcentrator of blaasmond

Dit dient om de lucht beter te concentreren en te leiden, waardoor je een grotere controle over het drogen van het haar hebt. Hoe smaller de blaasmond, hoe sneller de luchtstroom. Ideaal voor het creëren van gladde en steile haarstijlen.

Volumediffuser

Wordt gebruikt om volume, structuur en krullen in een kapsel te krijgen. Voor kort haar kies je best een diffuser met korte, plastic ‘vingers’. De plastic vingers blazen de lucht rechtstreeks naar de wortels van de haren.

Diffuser voor rechtmaken van haar

Ontwart en maakt golvend, gekruld of kroezend haar glad.

Borstelopzetstuk

Uitstekend voor het ontklitten, licht stylen en borstelen van het haar, tijdens het droogproces.

Kamopzetstuk

Geschikt voor het ontklitten, kammen of steil maken van (middel)lang haar.

Reageer