Naar aanleiding van onze vraag voor een test van geschikte WK-televisies stuurde Panasonic ons de TX-42AS750E op. Onze bevindingen lees je hieronder.
2014 is voor Panasonic een speciaal jaar, omdat het nu definitief gestopt is met het produceren van plasmatelevisies en volledig inzet op led-tv’s. De AS750-reeks situeert zich net onder de high-end reeks van Full HD tv’s, AS800.
Kijken we even naar de specs, dan zien we dat in vergelijking met deze duurdere reeks volgende features ontbreken. Zo biedt het AS750-model 1200Hz in plaats van 1800Hz, en ontbreken zaken zoals een isf-modus voor beeldcalibratie, local dimming, Advanced Colour Spectrum en de Hexa Processing Engine.
De TX-42AS750E heeft een smalle metalen frame van zo’n 1 cm dik (2 cm onderaan) en staat op een stevige vaste voet. Naast een gewone afstandsbediening levert Panasonic er ook eentje met een touchpad.
Die laatste bevat naast de volume- en kanaalkeuzeknoppen ook snelknoppen naar het menu, naar apps, het beginscherm (Home Screen) en een een spraakknop (later hierover meer). Met de nieuwe My Button op de touchpad-afstandsbediening laat je de televisie weten dat je dit soort programma graag ziet, en gaat hij op termijn je bepaalde programma’s aanbevelen.
De aanwezigheid van een dubbele televisietuner maakt heel wat mogelijk. Zoals kijken naar live televisie terwijl een tweede zender wordt opgenomen op een aangesloten USB-schijf of streamen naar een tablet.
De belangrijkste aansluitingen zijn zijwaarts gericht zodat een montage op de wand visueel iets oplevert.
Smart TV
Het Smart TV platform van Panasonic kreeg dit jaar een flinke update. Met My Stream krijg je een overzicht op het scherm van verschillende bronnen zoals televisieprogramma’s, video-op-aanvraag en online video. Maar ook eigen filmpjes en foto’s kan je langs deze weg bekijken.
Het vorig jaar gelanceerde beginscherm My Home blijft van de partij. Het doet dienst als een soort snelkoppeling naar je favoriete beeldmateriaal of apps. Bovendien kan je dit beginscherm wat meer gaan personaliseren met thema’s, die je kan terugvinden in de Screen Market. Het is hier dat ook de Voice Assistant-technologie aan te pas komt. In de afstandsbediening met touchpad zit een microfoontje ingebouwd waardoor je met je stem kan navigeren naar het Beginscherm of naar je mediabestanden. Een leuke gimmick maar ook niet meer dan dat.
Voor het beginscherm kan je kiezen uit verschillende weergaven. Het kan worden aangevuld met snelknoppen naar My Home Cloud, Skype (enkel bruikbaar met optionele camera), Mijn Media, en Opname van TV. Of een programmagids afkomstig van DVB-T en DVB-C. Ook bladwijzers naar internetpagina’s of links naar je social media feeds kan je er op weergeven.
De My Home Cloud en TV Anywhere toepassing vergt een woordje uitleg. We konden het nog niet testen – een update zou er aan komen – maar in combinatie met de Panasonic TV Remote 2 app kan je via de cloud live tv of films streamen naar een smartphone of tablet, waar ook ter wereld. Enige vereiste is de aansluiting van een USB-schijf op je tv.
De netwerkmogelijkheden zijn uitgebreid. WiFi is standaard ingebouwd, één van de 3 USB-poorten is van het type 3.0, en ook Bluetooth (met aptX !) en een SD-geheugenkaartlezer tekenen present. In onze test van DLNA vindt de televisie onze Plex Media Server op de Mac. Het laden van mappen met film duurt een tiental seconden. Het afspelen ervan loopt een stuk slechter. In een test met 5 filmbestanden kon hij er geen enkele afspelen, en ook enkele tv-reeksen liepen spaak.
Beeldkwaliteit
De Panasonic TX-42AS750E doet een beroep op Direct LED backlight-technologie, een Dual Core Plus-processor en 1200 Hz BackLight Scanning Intelligent Frame Creation Pro. Dat moet zorgen voor snelle bewegingen en scherpe details. Het scherm is een IPS-type dus is er een goede beeldkwaliteit vanuit elke hoek.
Wat de beeldinstellingen betreft kan je kiezen uit vooraf gedefinieerde instellingen als Dynamisch, Normaal, Cinema, True Cinema of Custom. Kies je een van de eerste vier dan worden zaken als achtergrondlicht, contrast, helderheid, kleur(temperatuur), tint en scherpte, omgevingssensor, ruisreductie en Intelligent Frame Creation volledig automatisch ingesteld.
Ga je voor de Cinema-instellingen dan is er een fijne nuance tussen Cinema en True Cinema. Bij True Cinema gaat het achtergrondlicht of backlight wat dimmen van 50 naar 35, en worden opties zoals levendige kleuren, omgevingssensor ingeschakeld, de Intelligent Frame Creation maximaal gezet en ruisreductie en MPEG remasteren uitgeschakeld.
Verder zijn er ook heel wat geavanceerdere instellingen om het contrast, de witbalans, de kleuren en gamma fijner te regelen.
True Cinema lijkt ons de beste optie. Een test met de film Jack Ryan: Shadow Recruit maakt heel wat duidelijk. Zet je de adaptieve gammacontrole een tikkeltje hoger dan verdwijnen heel wat details in bepaalde kleurvakken. Bijvoorbeeld in een nachtelijke buitenscène met regen: de straatverlichting wordt weergegeven als grote gele vlakken, met minder details. Bij de zwartversterker zien we geen of marginale effecten, net zoals de witversterker. De Intelligent Frame Creation zetten we ook liefst op zijn minimale stand.
Maar het contrast en de zwartwaarden krijgen we op de een of andere manier nooit echt goed. Hier is duidelijk te zien dat de TX-42AS750E niet echt een topper is binnen het gamma van Panasonic.
De prestaties op 3D-vlak overtuigen niet. Overdag 3D-kijken zonder de ruimte te verduisteren kan je vergeten, want elke reflectie in het scherm is overgeeflijk. Ondertitels zijn wat moeilijker om te zien, zelfs al hebben we de 3D-diepte beperkt. Zoals steeds is het testen geblazen om voor jou de geschikte 3D-instelling te vinden.
Geluid
Ons advies blijft hetzelfde: zorg voor een afzonderlijke soundbar of home cinema set om het geluid van flatscreens op te krikken.
Conclusie
De beeldkwaliteit van de Panasonic TX-42AS750E is wat contrast en zwartwaarden betreft wat ondermaats. Echte filmliefhebbers zullen dus niet aan hun trekken komen. Sportfans kunnen op beide oren slapen. Aan kleuren en scherpte is er geen gebrek. Jammer wel dat de DLNA-server bij onze test de mist inging, en ook de Smart TV mogelijkheden uitgebreid zijn maar daarom niet meteen interessant.
Reageer