De race naar een hi-res audiowereld is volop aan de gang. Ook Onkyo springt op de kar en heeft met de H500M zijn eerste hi-res hoofdtelefoon klaar. Wij gingen aan de slag met het toestel.

Design en fit

De H500M is een bedrade on-ear hoofdtelefoon met een stijlvol, modern design. Echt opvallen doet het toestel niet, maar met zijn sportieve, outdoor look kan je hem zonder problemen zowel binnen- als buitenshuis gebruiken.

Qua fit zit de H500M meer dan oké, maar na een paar uur luisteren begonnen we toch wat last te ondervinden. Dat is wat jammer, aangezien je van een bedrade hoofdtelefoon, die toch lichter is dan een draadloos toestel omdat er geen batterijen in zitten, een heel comfortabele pasvorm mag verwachten. Ter vergelijking: deze Onkyo weegt zo’n 190 gram, wat amper 10 gram lichter is dan de draadloze Bose SoundLink Wireless II.

Een on-ear zal weliswaar nooit even goed blijven zitten als een around-ear, maar naar ons gevoel kon Onkyo hier beter gedaan hebben.

Op de kabel vind je trouwens een in-line afstandsbediening, waarmee je oproepen kan beantwoorden en kan shuffelen tussen jouw nummers.

Geluidskwaliteit

De belangrijkste eigenschap van de H500M is de ondersteuning voor hi-res audio. Audio aan hoge kwaliteit is aan een flinke opmars bezig en er zijn ook al verschillende streamingdiensten die audio aan cd-kwaliteit of hoger aanbieden. Wij gingen aan de slag met Tidal en zijn hifi-streamingkwaliteit. Toegegeven, dit is niet hetzelfde als ‘hi-res’, maar is toch een stapje beter dan de mp3-kwaliteit van de meeste streamingdiensten.

Al van bij de eerste luisterbeurt hoor je dat deze hoofdtelefoon inderdaad iets extra’s aanbiedt dat een ‘gewoon’ toestel mist. Het geluid is zeer helder en vol en alle tonen worden netjes verdeeld.

Ook bij luide volumes is de geluidskwaliteit heel knap. Je hoort details die je anders niet hoort en vooral de middentonen komen heel goed tot hun recht. Een stevig basgeluid met net de juiste sterkte maakt het plaatje af.

Natuurlijk heeft niet iedereen een abonnement op een streamingdienst aan hogere audiokwaliteit en dus gingen we ook eens bij Spotify luisteren. Hoewel je uiteraard meteen het verschil met hifi-muziek hoort, kan je ook hier spreken van een meer dan degelijke audio-ervaring.

De middentonen zijn iets minder aanwezig, maar we schrijven dat eerder toe aan de lagere audiokwaliteit dan aan de hoofdtelefoon. Het algemene geluidsniveau blijft heel knap voor een hoofdtelefoon in deze prijscategorie.

Conclusie

De H500M kost 179,99 euro en krijgt daarmee een aardig prijsje mee. Is dit een absolute geluidstopper voor puristen? Neen, maar de prijs-kwaliteitverhouding zit wel heel goed. De ondersteuning voor hi-res audio is een troef voor de komende jaren en is een eigenschap die je helemaal niet altijd terugvindt bij andere apparaten binnen dezelfde prijscategorie.

Klik hier om producten in te laden

Reageer