lg g960v

Sommige fabrikanten houden het voorlopig nog op led, anderen, zoals LG, zijn al volop bezig met de commercialisering van OLED-televisies. De EG960V is zo’n OLED-toestel en komt met een curved scherm, Ultra HD-resolutie en is beschikbaar in 55- en 65 inch model.

Wij mochten op uitnodiging van LG overnachten in een exclusieve Brusselse penthouse en konden daar de 55-incher uittesten.

Design

Een gebogen scherm: je bent er voor of tegen. Op zich hebben we helemaal niets tegen een lichte curve, zolang je je ruimte maar goed kan verduisteren. Van zodra er licht op het scherm valt, krijg je vaak een storende reflectie die vervelender is dan bij een plat scherm.

lg g960v

Ook de EG960V van LG heeft hier last van: of het nu gaat om daglicht of een lamp, het licht krijgt door de curve een vreemde spiegeling en is ronduit storend. Daar kan zelfs de antireflectielaag waarmee het toestel is uitgerust, niets aan veranderen. Eens we de gordijnen dichtdeden en alle verlichting uitschakelden, merkten we hier uiteraard niet meer van.

Een goede curve is voor ons een curve die je tijdens het kijken amper ziet. Het voornaamste is dat het beeld er natuurlijk uitziet en zo comfortabel aanvoelt dat je gewoon vergeet dat het om een gebogen scherm gaat. Vergelijk het met naar de bioscoop gaan en ga maar eens na hoe vaak je denkt ‘ik bekijk deze film op een gebogen scherm’. Je zal merken: dit doe je zelden tot nooit.

Ook dit gevoel moet je in de woonkamer hebben en daar slaagt LG zeker en vast in. De gebogen lijn is mooi, maar valt niet speciaal op. Zou je de EG960V echter naast een plat model zetten, dan zou je het verschil waarschijnlijk meteen zien en het is die gulden middenweg die LG met dit toestel bewandelt.

Beeldkwaliteit

De EG960V is een OLED-televisie en is dus uitgerust met de nieuwste beeldtechniek die er bestaat. OLED staat synoniem voor hele diepe zwartwaarden, gekoppeld aan heldere kleuren en bijgevolg ook een knap contrast.

Beloven is één ding, het daadwerkelijk doen nog iets anders. Gelukkig wist de EG960V ons weg te blazen met ongelooflijke zwartwaarden. Kijk je in een volledig verduisterde kamer en biedt je content een zwart scherm aan, dan is de hele ruimte waarin je zit gewoon donker. Het toestel maakt zwart echt zwart en zendt geen beetje licht uit in een donkere scène. Waar een led- of plasma-televisie altijd nog iets van licht uitzendt, is dit bij deze OLED niet het geval. Uitzonderlijk knap.

lg g960v

De OLED-techniek kan dit omwille van de individuele pixels die elk afzonderlijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. Is een beeldpunt zwart, dan zal die gewoon geen licht uitstralen, terwijl de pixel ernaast een helder witte kleur kan hebben. Het gevolg laat zich raden: een ongelooflijk contrast tussen kleuren en zwartwaarden.

OLED mag dan wel nog in de kinderschoenen staan, het is nu al de beste beeldkwaliteit die je in huis kan halen en biedt een contrast waar led-televisies enkel van kunnen dromen.

De EG960V is ook een 4K-scherm en biedt ook een knappe scherpte. Kijk je naar 4K-content, dan zie je meteen hoe gedetailleerd de beelden zijn.

We werden door LG ook verwend met een Xbox One en speelden enkele potjes FIFA 16 en gingen aan het schieten in Gears of War Ultimate Edition. Ook hier was de beeldkwaliteit heel knap en vloeiend. Zeker bij de postapocalyptische shooter Gears of War zagen de omgevingen en details er heel goed uit, nog eens geholpen door de hele diepe zwartwaarden van de televisie.

Geluid

Of je het geluid van een televisie belangrijk vindt of niet, hangt af van het feit of je een soundbar/luidsprekerset hebt of niet. Externe speakers vind je zeker niet in elk huishouden, dus voor hen is het zeker nog interessant om ook het geluid te bespreken.

Zo goed als elke dunne televisie heeft moeite met een degelijke geluidskwaliteit en dat is bij de EG960V niet anders. Zoals verwacht zijn het vooral de bastonen die amper tot hun recht komen, maar het geluid is ook niet vol en ruimtelijk genoeg om echt te kunnen bekoren. Zelfs de samenwerking met Harman Kardon en de naar beneden gerichte speakers ten spijt, liepen we niet wild van de geluidsopbrengst van het toestel.

Dat is geen schande, want het valt natuurlijk te verwachten, maar voor een televisie van die prijs (voor het 55 inch model betaal je 3999 euro) mag je eigenlijk iets meer verwachten. Anderzijds, wie een televisie van dit kaliber in huis haalt, heeft meestal ook een soundbar of luidsprekerset in huis.

WebOS 2.0

LG maakt nu al een aantal jaar gebruik van het eigen besturingssysteem WebOS. Dit is naar onze mening het knapste OS dat je momenteel op een televisie kan vinden: het is overzichtelijk, werkt feilloos en ziet er ook heel goed uit.

lg magic motion remote

Zo vind je al jouw inputbronnen heel snel terug in het Home-menu en kan je je apps gaan ordenen zoals je zelf wilt. Een grote plus in WebOS 2.0 zijn de ‘quick settings’ die je toelaten om snel enkele belangrijke instellingen te wijzigen, zoals beeld en geluid.

WebOS 2.0 is ook gekoppeld aan de Magic Motion Remote, waarmee je door naar je scherm te wijzen door het systeem kan navigeren. Dit vergt enige oefening, maar eens je met de gevoeligheid vertrouwd bent vlieg je door de menu’s. Gebruik je liever de klassieke knoppen, dan kan dat zonder problemen.

Klik hier om producten in te laden

Conclusie

De EG960V is een bijzonder knappe televisie die vooral inspeelt op enorm diepe zwartwaarden. De beeldkwaliteit is subliem, de Smart TV-omgeving biedt de beste interface die momenteel op de markt is en dankzij de Ultra HD-resolutie zit je voor de komende jaren op vlak van aantal beeldpunten ook goed.

Het enige nadeel dat we moeten geven, is het gebrek aan HDR-ondersteuning en vooral ook het feit dat deze televisie ook in de toekomst geen HDR zal aanbieden aangezien de HDMI-poorten niet naar HDMI 2.0a zullen kunnen geüpgraded worden. HDR via streaming is wel mogelijk, maar dus niet voor toestellen die je met HDMI-kabel op de televisie aansluit.

Alles samen is de 55EG960V een absolute aanrader, als je de prijs van 3999 euro wilt betalen, natuurlijk.

 

[gap height=”30″]

[review]

Reageer