Een belangrijk onderdeel van het smart home-gebeuren is de uitsparing van elektriciteits- en verwarmingskosten. Honeywell focust zich met het Evohome-systeem op dat laatste punt en wil met een unieke zoneregeling jouw brandstofkosten drastisch naar beneden halen.
Het systeem
Het Evohome-ecosysteem bestaat uit een aantal onderdelen: het bedieningsscherm, de radiatorknoppen en de internetgateway. We kregen het systeem voor het eerst te zien op Batibouw 2014, maar gingen ook zelf aan de slag.
We sommen nog even kort op hoe evohome in mekaar zit: met het bedieningsscherm krijg je uiteraard een overzicht van jouw verwarmingssituatie en kan je de temperatuur en andere instellingen gaan wijzigen. De radiatorknoppen komen op elke radiator afzonderlijk en dienen eigenlijk om de watertoevoer voor elke radiator afzonderlijk te regelen. De gateway maakt dan weer dat je evohome-systeem verbonden wordt met het internet.
Hoe werkt het?
Evohome lijkt op het eerste gezicht een zoveelste oplossing om jouw energieverbruik naar beneden te halen. Deze markt kent de laatste jaren inderdaad een serieuze boost, met vooral de Nest die bij het grote publiek gekend is.
Evohome is echter niet de zoveelste in rij, maar pakt het een pak slimmer aan dan de concurrentie. Met het systeem kan je niet enkel jouw temperatuur op een slimme temperatuur gaan regelen, maar je kan dat bovendien per zone en per kamer apart gaan doen. Hierdoor moet je nog meer uitsparen dan voorheen.
Na de radiatorknoppen in verschillende kamers aan de radiatoren aangesloten te hebben en die in een aantal korte, eenvoudige stappen met jouw bedieningsscherm ingesteld te hebben, kan je aan de slag met verschillende scenario’s en zoneregelingen. De installatie is eerder eenvoudig en kan je eigenlijk zelf doen, of je kan een installateur laten langskomen natuurlijk.
Maar hoe ga je dan precies te werk? Daarvoor hoef je eigenlijk maar een simpele, logische redenering te volgen. Als je nadenkt over de ruimtes die je op verschillende momenten van de dag gebruikt, merk je al snel dat dat ‘s ochtends niet dezelfde zullen zijn als ‘s avonds. Waar je bij het opstaan vooral verwarming wilt in de badkamer en de keuken, wil je die ‘s avonds vooral in de leefruimte en voor en tijdens het eten ook in de keuken. Heb je kinderen, dan wil je tijdens de weekends ook de speelkamer verwarmen, maar op schooldagen is dat uiteraard niet nodig, en bovendien heb je dan misschien nood aan een warme badkamer.
Voor elke denkbare situatie bestaan er zoveel verschillende combinaties van ruimtes die je wilt verwarmen, en die variëren uiteraard ook nog eens in temperatuur en tijdstip. Onmogelijk om al die combinaties manueel door te gaan voeren.
Enter evohome. Omdat jouw radiatoren elk afzonderlijk verbonden zijn met het evohome-systeem, kan je dus ook elke radiator afzonderlijk in jouw verwarmingsschema’s opnemen. Combineer je dus verschillende radiatoren (en dus ruimtes) met elkaar, kan je perfect in zones gaan werken. Die zones ga je dan verwarmen, terwijl je dat in andere zones niet gaan doen.
Dit is meteen ook het grootste verschil met bijvoorbeeld Nest. Die is ook ‘slim’ en past zich aan aan jouw noden en gebruiken, maar werkt met één centrale thermostaat, waardoor je jouw woning nog steeds als één grote unit gaat verwarmen. Door met zones te werken, is evohome nog doelgerichter en efficiënter en komt het dus ook met een grotere energiebesparing.
In de praktijk
Voordat je aan de slag kan met evohome, moet je het natuurlijk eerst installeren. Dat kan je door een installateur laten doen (en duurt ongeveer een half uurtje), maar kan je eigenlijk ook zelf doen. De radiatorknoppen heb je snel geïnstalleerd door de originele los te draaien en vervolgens die van Honeywell op te draaien. Via een korte koppeling herkent het centrale bedieningsscherm de radiatorknop en sla je die op onder de naam die je zelf wilt.
Voor de instelling van jouw scenario’s en zoneregeling hoef je enkel maar een eenvoudig en overzichtelijk stappensysteem te volgen. Gebruiksgemak stond duidelijk centraal bij Honeywell en dat is volkomen logisch. Het bedrijf wil de drempel naar een overstap naar het systeem zo klein mogelijk houden en dus is een eenvoudige bediening onontbeerlijk. Het systeem kan ook zonder enige vorm van kap- of breekwerk geïnstalleerd worden aangezien alle communicatie draadloos verloopt, wat natuurlijk heel handig is voor de upgrade van bestaande installaties.
Eens je de zones en de programma’s ingesteld hebt, hoef je enkel nog het resultaat af te wachten. Wij merkten vooral een groot verschil in de hal, die we graag meeverwarmen voor extra comfort. Voorheen merkten we op dat de temperatuur er altijd heel hoog stond omdat de meting niet goed gebeurde aangezien de knoppen in een kast stonden.
Met evohome zet je de meetapparatuur gewoon waar je zelf wilt, waardoor je een veel correctere meting krijgt en dus efficiënter kan gaan stoken.
Het zonesysteem werkt feilloos. Voor elk tijdstip en voor elke situatie kan je precies die ruimtes gaan verwarmen die je nodig hebt. Je zorgt er dankzij de aparte metingen aan elke radiator ook voor dat de temperatuur exact gelijk is. Wil je twee slaapkamers bijvoorbeeld tot 22°C verwarmen, maar is er in de ene kamer meer zonlicht en bekom je daar dus sneller de gewenste temperatuur, dan zal de radiator in die kamer automatisch toedraaien, terwijl die in de andere kamer blijft openstaan. Op die manier werk je eigenlijk superefficiënt en dus ook supervoordelig.
Slim, ook onderweg
Het feit dat er binnen het evohome-ecosysteem ook een gateway hoort, geeft aan dat het netwerk ook met het internet verbonden is. Een logisch gevolg hiervan is dat je eigenlijk van eender waar het systeem moet kunnen aansturen.
En, natuurlijk: there’s an app for that. De bijhorende mobiele applicatie geeft je een minimalistischer overzicht van de functies die je via de bedieningsmodule krijgt, maar biedt voor de rest alle functies die je nodig hebt. En dus ook toegang tot de sneltoetsen. Daarmee kan je dus ook van op afstand jouw verwarming bedienen. Verlaat je het huis en ben je de verwarming vergeten uitschakelen? Geen probleem, met een simpele handeling met je smartphone kan je dat ook van op afstand.
Conclusie
Qua gebruiksgemak zal je geen beter vergelijkbaar systeem op de markt vinden. Zowel de installatie, de interface, de bediening via het centrale scherm en de mobiele app: alles verloopt heel intuïtief.
Het gebruik van zones is een uniek gegeven en zorgt niet enkel voor extra comfort, maar ook voor een grotere besparing. Wij behaalden alvast een besparing van zo’n 30% op onze energiefactuur, wat uiteraard heel knap is.
Als we een klein puntje van kritiek moeten geven, dan gaat het naar de batterij van het bedieningsscherm annex thermostaat. Die bleek niet echt lang mee te gaan en moesten we geregeld aan het stopcontact hangen om op te laden, wat uiteraard niet heel handig is. Je kan wel een tweede thermostaat bijbestellen, zodat je er altijd een bij je in de buurt kan houden.
Voor een pakket met een evohome-thermostaat, internetgateway en ketelaansluiting betaal je 299 euro (exclusief btw en installatiekosten). Per zone kan je een extra radiatorregelaar aankopen voor 75 euro (excl. btw), terwijl de apps gratis zijn en er ook geen andere kosten bij het systeem komen kijken. Dat is een mooie aankoopprijs, die je eigenlijk al in een paar jaar terugverdiend kan hebben door het voordeel die je doet met je energiekosten.
De algemene conclusie luidt echter volmondig positief. Het systeem is intuïtief, is personaliseerbaar en laat je ook nog eens heel wat geld besparen. Evohome is naar onze mening zowat de beste oplossing voor wie efficiënter wil gaan verwarmen. Een echte aanrader!
Reageer