Dit jaar trekt Dyson in zijn communicatie volop de kaart van de snoerloze stofzuiger. Het nieuwe model, de V6, is Dyson’s meest krachtige snoerloze stofzuiger tot op heden.
Snoerloze stofzuigers zijn best wel handige toestellen om in huis te hebben. Denk maar aan schoonmaaktaken zoals het stofzuigen van jouw auto, het wegnemen van spinnenwebben of even snel de trap schoonvegen in huis.
Veel vooroordelen van snoerloze stofzuigers, zoals niet krachtig genoeg of weinig autonomie, behoren nu wel voorgoed tot het verleden. De motor die Dyson gebruikt voor zijn nieuwe generatie snoerloze steelstofzuigers – de V6 Digitale Motor – zorgt voor meer zuigkracht en is compacter en zuiniger, waardoor hij het tot twintig minuten uithoudt.
Fluffy vloerzuigmond
Wie de V6 in huis haalt krijgt daar afhankelijk van het model verschillende zuigmonden bij. Ons testexemplaar, de V6 Fluffy, heeft in plaats van een conventionele borstelkop met borstelharen een soort van grote roller die wat weg heeft van een verfroller. De Fluffy vloerzuigmond is bedekt met zacht, geweven nylon in combinatie met koolstofvezelharen.
Grof vuil wordt beter vastgehouden door het nylon, terwijl de koolstofvezels met hun antistatische werking fijner stof verwijderen. Veel stofzuigers zijn bijvoorbeeld slechts geschikt voor één taak: ofwel zijn ze goed in het opzuigen van grotere stukken, ofwel blinken ze uit in het opnemen van kleiner stof.
De Dyson Fluffy in de praktijk
Wat de schoonmaakprestaties betreft, kunnen we meteen met de deur in huis vallen. De Fluffy-borstel doet echt goed zijn werk. Grotere stukjes vuil zoals ontbijtgranen, kleine steentjes of restjes kattenbakvulling worden probleemloos door de gemotoriseerde vloerzuigmond opgenomen. Dyson’s claim dat de zuigmond over 75% meer vermogen beschikt dan de standaard gemotoriseerde vloerzuigmond, wordt in onze test bevestigd.
Ook interessant: de V6 is stukken lichter dan de eerste generatie steelstofzuigers van Dyson. Om de batterij aan een uithoudingstest te onderwerpen, bleven we langere tijd stofzuigen. Op geen enkel moment voelde dit als lastig of te zwaar aan. Integendeel: het wegnemen van stof in ventilatieroosters of spinnenwebben aan het plafond was een fluitje van een cent. Voordien moesten we er altijd een stoel of trapje bijnemen. Het enige minpuntje was dat je de trekker dient ingedrukt te houden voor langere tijd, en dat weegt na een tijdje door. Volgens Dyson was dit een bewuste keuze om de batterij te sparen, dus dat begrijpen we.
Steeds is de V6 erg goed wendbaar. Of het nu gaat om stofzuigen op de trap, onder het bed, rond tafelpoten en stoelen, of zigzaggend voorbij kleine Lego-blokjes van de kinderen. En als je hem ontdoet van zijn steel en er een andere zuigmond op klikt, verandert de V6 in een gewone kruimelzuiger. Handig om snel even de eettafel ‘s ochtends schoon te maken of plinten te reinigen.
De batterij houdt het tijdens onze test een kleine 20 minuten uit, net genoeg om onze hele woning grondig te stofzuigen. Druk je de power-knop in voor extra vermogen, dan moet je rekenen op een 6-tal minuten.
Onderhoud van de Dyson V6
De stofcontainer is 0,4 liter groot en ledig je door de rode vergrendelingsknop opzij te verschuiven. Dat principe was al eerder van toepassing op de steelstofzuigers van Dyson. De speciale Hepa-filter – die zich bovenaan in het midden van de collector bevindt – kan je eenvoudig wegnemen en uitspoelen onder de kraan. Probeer dit toch minstens eenmaal per maand te doen. Die filter neemt immers alle allergenen, pollen, schimmelsporen, rook en deeltjes tot 0.3 micron op en blaast schonere lucht uit.
Ook de borstels in de zuigmond kunnen eenvoudig worden weggenomen om eventueel te reinigen.
Verschillende versies
Nog één opmerking: wie tapijten heeft gaat wel beter op zoek naar de V6 Absolute of V6 Total Clean, die met de juiste borstels is uitgerust.
De V6 is vanaf heden verkrijgbaar vanaf 349 euro en dit in verschillende versies.
Reageer