Ook een luchtontvochtiger kan helpen om allergieën te bestrijden. Bovendien kan het er ook voor zorgen dat een einde gemaakt wordt aan schimmels en zal de algemene luchtkwaliteit er op vooruitgaan. Wij gingen aan de slag met de luchtontvochtiger DD30P van De’Longhi.

Vochtige lucht en allergieën

Een hoge luchtvochtigheid is sowieso niet goed voor de luchtwegen en een luchtontvochtiger of luchtreiniger is, los van allergieën, op zich al een goed idee. Bovendien is een hoge luchtvochtigheid ook geen goed idee voor mensen met een huisstofmijtallergie, aangezien huisstofmijten overleven bij een relatieve luchtvochtigheid van 45 procent. Bij 55 procent kunnen ze zich ook vermenigvuldigen.

dd30p-2

Een vochtige lucht is ook een broeihaard voor schimmels, die op hun beurt dan weer slecht zijn voor de luchtwegen en de huid. Een vochtige lucht hangt dus nauw samen met allergieën en gerelateerde aandoeningen zoals astma en huidziektes.

De test

Wij probeerden de luchtontvochtiger uit in een ruimte waarin een lichte schimmelvorming ontstaan was. Dat er een teveel aan vocht in de kamer was, bleek ook aan het condensatievocht dat op de ramen bleef staan, zelfs na veelvuldig verluchten.

De effecten van de DD30P waren snel zichtbaar: na amper zes uur merkten we al dat de lucht droger aanvoelde bij het ademen. Na een paar dagen leek de condens op de ramen zo goed als verdwenen en na een paar weken voelde ook de schimmelvorming droog aan in plaats van een wakke, vochtige plek.

Een luchtontvochtiger moet je uiteraard gedurende langere tijd laten werken om echt de effecten volledig waar te kunnen nemen, maar na een tweetal maand leek de DD30P zich alvast heel goed van zijn taak te kwijten.

dd30p-3

De’Longhi mikt met het toestel ook op gebruiksgemak. De DD30P is best een groot toestel (zoals de meeste luchtontvochtigers), maar kan dankzij de wieltjes toch gemakkelijk verplaatst worden. Het apparaat komt ook met een lcd-display waarop je de gewenste luchtvochtigheid kan ingeven. Ook parameters als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid worden weergegeven. In een apart kijkvenster wordt ook het waterniveau in het reservoir weergegeven. Eens vol, kan je dat reservoir gemakkelijk uitnemen.

Klik hier om producten in te laden

Conclusie

Voor wie last heeft van een huisstofmijtallergie, huidziektes zoals eczeem of luchtaandoeningen als astma, is een luchtontvochtiger altijd een goed idee. Het toestel gaat ook schimmels te lijf, wat de luchtkwaliteit binnenshuis nog eens bevordert. De DD30P is met zijn 599,99 euro geen goedkoop toestel, maar is bijzonder efficiënt én gebruiksvriendelijk.

Reageer