anna eni thermostaat

Energieleverancier Eni wil ons graag helpen om te besparen op onze energiefactuur. Wij testen de Anna, een slimme thermostaat die zich aanpast aan je dagelijkse gewoontes.

Hoe werkt het? 

De werking van Anna is in principe zeer eenvoudig. Na de installatie maak je een schema op waarin je aangeeft hoe je dag of week er precies uitziet. De rest? Daar zorgt Anna voor. Vergeet je bijvoorbeeld de verwarming uit te zetten als je naar het werk vertrekt? Geen nood, Anna doet het voor jou. Kom je altijd rond 18u thuis? Dan zorgt Anna er heel graag voor dat je in een warm huis terecht komt. 

Anna is niet alleen slim, maar ook zelflerend. Het toestel past zich aan aan je gewoontes en de buitenluchttemperatuur. Hoe lang duurt het voor je huis is opgewarmd? Ook dat weet Anna zeer goed. Bovendien kan Anna ook gebruik maken van geo-fencing, een tracking systeem via je smartphone dat ervoor zorgt dat vanaf je in een straal van bijvoorbeeld 2 km van je huis bent, de verwarming automatisch aanslaat. 

De Anna kan geïnstalleerd worden op elke verwarmingsketel met een aan/uit-regeling of een modulerende ketel. Tussen Anna en de verwarmingsketel wordt er een bijkomend toestel geïnstalleerd: de Smile. Die zorgt voor de verbinding tussen de 2 apparaten via de internetrouter. Wie gedacht had om het zelf te installeren, zal helaas teleurgesteld zijn. Eni raadt aan om een professionele installateur te raadplegen. Ook voor wie een mobiele thermostaat heeft thuis, kan geen beroep doen op Anna.

Dankzij de slimme en zelflerende eigenschappen van Anna en de persoonlijke coaching kan de gebruiker volgens Eni tot 15% op zijn energiefactuur besparen.

Wat vonden we ervan? 

Het begint allemaal met de installatie van de thermostaat. Die verloopt in het algemeen zeer vlot. Het hangt vooral af van waar je ketel hangt en hoe je internetverbinding is. Bij ons was de internetverbinding niet sterk genoeg en moest er nog extra versterker geplaatst worden. Eens alles geïnstalleerd is, stel je een schema op. Een belangrijk moment om eens stil te staan bij je gewoontes. We stelden een schema voor de week en een voor het weekend op. Want geef toe, in het weekend blijf je wat langer onder die gezellige dons liggen. 

Daarnaast kan je ook nog extra schema’s opstellen voor momenten die anders zijn dan je dagelijkse routine. Zo hebben we een schema opgesteld wanneer we voor een uurtje over en weer naar de winkel moeten, maar niet wil dat ons huis weer volledig afkoelt. Daarnaast ook een voor ’s nachts, in de zomer en wanneer we op reis zijn. De keuze van elk van deze schema’s kan je door een simpele aanraking met de Anna activeren. 

anna eni thermostaat

Dat brengt ons naadloos bij de gebruiksvriendelijkheid van dit toestel. Aan zijkant van de thermostaat pas je de temperatuur aan door te tikken met je vinger. Kies je voor een hogere temperatuur, dan gaat er een rood lichtje kort opflakkeren, bij een lagere temperatuur blauw. Aan de bovenkant kan je veranderen van schema en als je blijft duwen zet je het schema uit. 

Anna kan je daarnaast ook besturen met je smartphone via de app. Iets wat wij zeer veel doen en al de voordelen er van ingezien hebben. Stel: je komt van een etentje en je gaat nog niet onmiddellijk gaan slapen, dan kan je op de terugrit de verwarming opnieuw aanzetten. Of, in ons geval, wij hadden het algemene schema vergeten te desactiveren toen we op reis gingen. Geen probleem, via de app hebben we vanonder het zonnetje de verwarming uitgeschakeld. Handig, toch? 

anna eni thermostaat

Daarnaast krijg je elke maand krijg een overzichtelijk rapport met grafieken die duidelijk uitleggen hoe je verbruik is, wat er anders was en een vergelijking met andere Anna-gebruikers. Zo ga je bewuster om met verwarming en sta je er meer bij stil. Dat effect heeft het alleszins op ons gehad. 

Als laatste is Anna echt een erg knappe dame. Ze heeft dan wel een ronde lijn, maar is magnifiek. Ook bij onze gasten steelde Anna meteen de aandacht. Wie op zoek is naar een slimme thermostaat die bovendien heel gebruiksvriendelijk is, moet het niet ver zoeken. Anna is een betrouwbare partner die je levenscomfort enorm verhoogt. 

Kostenplaatje?

Maandelijkse kost: € 7,99 (€3,99 voor Eni-klanten)

Prijs Anna: € 249,-  nu voor  € 1 (voor overeenkomst van 3 jaar)

Installatie : € 99,-  nu gratis

Meer weten? Surf naar www.eni.be/anna

[gap height=”30″]

[review]

Reageer