LG maakt zijn nieuwe tv’s in 2019 compatibel met de nog redelijk onbekende draadloze audiotechnologie WiSA.

WiSA, een afkorting voor Wireless Speaker & Audio, is een techniek waarmee audio draadloos kan worden verstuurd tussen apparaten, en dat naar maximaal acht kanalen en in een geluidskwaliteit van 24-bit 48kHz/96kHz. Hieronder vallen ook de lossless audioformaten Dolby Atmos en DTS:X.

De latency zou hooguit 5ms bedragen, een prestatie die 20x beter is dan bij Bluetooth en Wi-Fi.

De technologie zag reeds het daglicht in 2013 op de CES-beurs, maar sindsdien viel er weinig te horen over WiSA ondanks ondersteuning van merken als Klipsch, Harman Kardon en Bang & Olufsen.

WiSA belooft nochtans heel wat goeds. Je kan er een volledig draadloze home cinema set-up mee creëren, en producten van verschillende merken combineren met elkaar. In de praktijk zou dat ook een afzonderlijke AV-receiver overbodig maken.

Nu LG een groot deel van de nieuwe lichting tv’s voor 2019 gaat voorzien van WiSA, waaronder de OLED-tv’s, zou dat de technologie wel eens een boost kunnen geven. De tijd lijkt ook rijp te zijn voor een doorbraak. Heel wat merken brachten de afgelopen jaren soundbars, draadloze achterspeakers en draadloze subwoofers succesvol aan de man. Onder meer omdat ze beter geluid voortbrengen dan dat wat uit de huidige tv’s komt, en de opstelling zonder ingewikkelde set-up of kabels kan gebeuren.

In september 2018 startte de vereniging achter WiSA met een certificeringsprogramma voor producten als tv’s, spelconsoles en computers. Zo zijn de Xbox One consoles en Windows 10 pc’s ondertussen WiSA Ready.

Producten die het logo dragen zullen, als ze gebruik maken van een speciale USB-stick die als zender dienst doet, draadloos geluid kunnen sturen naar compatibele luidsprekers. Het bedrijf achter WiSA, Summit, verwacht dat er in 2019 zo’n 60 miljoen apparaten WiSA Ready zullen zijn en draadloos geluid zullen kunnen uitsturen naar 300 miljoen compatibele speakers.

Reageer