De A1-serie wordt de eerste reeks van OLED-tv’s voor Sony. De televisies, die verkrijgbaar zijn in de schermformaten 55-inch, 65-inch en 77-inch, hebben een 4K-resolutie en een opmerkelijke manier om audio weer te geven.

OLED-televisies bieden uitstekende zwartwaarden en een nauwkeurige kleurweergave, in vergelijking met een traditionele LCD-televisie.

Technisch gezien, zijn deze OLED-tv’s niet de eerste die Sony ooit lanceerde. Jaren geleden, in 2008, stond het aan de wieg van deze nieuwe beeldtechnologie, maar verder dan het 11-inch XEL-1 scherm raakte Sony niet.

De A1 televisie is niet zo dun als de OLED-tv die LG eerder introduceerde, maar toch erg slank. Vandaar dat ook bij Sony heel wat van de elektronica verhuisde naar de tafelstandaard, die uitklapbaar is.

Geluid rechtstreeks uit het scherm

Ook luidsprekers ontbreken op het eerste gezicht. Om geluid te produceren ontwikkelde Sony een erg innovatieve oplossing: het scherm resoneert. De Acoustic Surface-technologie maakt handig gebruik van het feit dat OLED-panelen geen achtergrondverlichting meer hebben. Of dat ook goed klinkt, valt nog even af te wachten.

 

Ondersteuning voor Dolby Vision

De nieuwe A1-serie ondersteunt naast HDR10 ook de HDR-standaard Dolby Vision. De tv’s zijn uitgerust met een specifieke Sony-processor, de ‘X1 Extreme’, ‘Object-gebaseerde HDR remaster’, ‘Super Bit Mapping 4K HDR’, en ‘Dual Database Processing’.

Het doel van al deze technieken is om de HDR-weergave naar een hoger niveau te tillen, en bijvoorbeeld ook gewone SDR-materiaal een HDR-behandeling te geven. Naast uiteraard uitstekende zwartweergaves, rijke kleuren en een groot dynamisch contrast.

Net zoals Sony’s andere televisies is Android TV het besturingssysteem. Standaard zit Chromecast-ondersteuning ingebakken, en de tv’s zullen de zevende versie van Android TV krijgen. De tv’s zijn trouwens al compatibel met de Google Home speaker/controller.

Nieuwe LED-televisies

Ook de line-up van LED-televisies ondergaat een wijziging met de nieuwe 4K Bravia-modellen X940E en X930E. Er werd onder meer gewerkt aan de snelheid, en verbeterde HDR met ondersteuning voor Dolby Vision.

Klik hier om producten in te laden

Reageer