Snoeien in de tuin doen we omwille van verschillende redenen: voor de vorm, om de plant gezond te houden en om meer bloemen en vruchten te krijgen.

Hagen en struiken zoals haagbeuk, buxus en taxus worden vaak gebruikt als afbakening van een eigendom of decoratief element in de tuin. Eind februari, begin maart ga je best een eerste maal de haag te lijf. Een tweede maal snoei je ze aan het begin van de zomer.

Een goede heggenschaar kiezen is dus belangrijk. De juiste heggenschaar is afhankelijk van de grootte en hoogte van de haag, en van de dikte van de takken. Voor buxus of andere kleinere struiken zijn er speciale buxusscharen in de handel verkrijgbaar.

Onder de elektrische varianten kan men de keuze maken uit modellen met of zonder snoer. De laatste jaren zien we immers een sterke opkomst van tuingereedschap op batterijen, waarvan de accu’s zelfs onderling uitwisselbaar zijn.

Wat de heggenschaar betreft moet je toch op een aantal dingen letten. Zo kies je best voor een toestel dat is voorzien van een slipkoppeling. Die zorgt ervoor dat bij te dikke takken de motor meteen afslaat, zodat er geen kans bestaat op slijtage. Vaak zijn de toestellen enkel te bedienen met 2 handen, en kan je niet met één hand de heggenschaar onbedoeld starten.

Zijn er in een haag te dikke takken dan gebruik je in plaats van de heggenschaar beter een speciale takkenschaar of zelfs een kettingzaag bij erg dikke takken. Een heggenschaar is immers enkel gemaakt voor takken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter doorsnede.

Drie heggenscharen in de kijker

Eigenaars van hoge heggen kunnen terecht bij de de elektrische heggenschaar Highcut 48 van Gardena. Die bestaat in een versie met of zonder batterij. Beide heggenscharen hebben een bladlengte van 48 cm, een goede balans en een telescoopsteel die naar wens kan worden ingesteld. Hiermee bereik je makkelijk heggen tot 3 meter. Door de draaibare messenbalk kunnen hoge heggen vanaf een veilige positie op de grond gesnoeid worden, waardoor het gebruik van een ladder overbodig wordt. De telescoopsteel kan ook gebruikt worden bij het snoeien van de onderkant van de hagen waardoor er vanuit een comfortabele, staande positie gesnoeid kan worden.

De GTC610 van Black & Decker is een heggenschaar op een 18V-batterij, die uitwisselbaar is met andere vergelijkbare producten uit het gamma van Black & Decker. De laadtijd bedraagt acht uur maar dan ben je wel meteen zoet voor 200m² haag scheren. De heggeschaar heeft een zaagbladlengte van 50 cm en tussen de tanden is er plaats voor takken tot maximaal 16 mm.

Ook de POWXG2025 van PowerPlus werkt op een 18V-batterij, maar is dankzij een snellader in een klein uur volledig opgeladen. Met een bladlengte van 48 cm en een snijcapaciteit van 14 mm is deze heggenschaar ideaal om ook tussentijds de haag schoon te houden.

Speciale scharen: buxus- en grasschaar

Met een buxusschaar of grasschaar kan je makkelijk het gazon, de haag of de struiken wat bijwerken. Deze scharen werken op een batterij, voor de ultieme mobiliteit.

Een voorbeeld van een buxus- en grasschaar is de ASB 10,8 Li van Bosch. In feite haal je met deze set drie verschillende tuingereedschappen in huis. De accuschaar wordt immers geleverd met drie soorten messen. Een 10 cm breed mes om de randen en hoekjes van een gazon bij te werken; een 12 cm lang mes voor het snoeien van vormen; en een 20 cm lang mes voor het krachtig snoeien van buxus en grotere struiken. De 10,8 V lithium-ion batterij houdt het zo’n 100 minuten uit. Een oplaadtijd van drie uur volstaat voor een complete lading.

Reageer