Een Samsung QLED 8K-tv

Volgens Koreaanse bronnen is Samsung gestart met het ontwikkelen van QNED, een beeldtechnologie die de voordelen van micro-leds combineert met quantum dots. Die laatste techniek wordt momenteel al gebruikt bij de QLED-tv’s van het merk.

Met QNED hoopt Samsung de concurrentie met oled te verhogen door betere kleurweergaves te bereiken en een verhoogde helderheid bij de pixelprecieze aansturing van het scherm. Elke pixel bestaat uit drie subpixels (rood, groen en blauw) en wordt niet afgezwakt door witte subpixels, zoals bij de bestaande oleds.

De productiekosten van QNED zouden ook lager kunnen uitvallen, dankzij het ‘afdrukken’ van de schermen. Dat zorgt voor hogere productievolumes met weinig uitval.

Maar voor het zover is moet er nog heel wat werk gebeuren. Quantum dot-materialen zijn zeer warmtegevoelig en gecombineerd met de warme leds kunnen ze worden beschadigd. Dat is één van de redenen waarom momenteel blauwe microleds worden gebruikt als lichtbron. Die geven minder warmte af. Onderzoek naar nieuwe materialen moet de eigenschappen van quantum dots verbeteren.

Samsung heeft naast QNED ook nog andere projecten lopen, zoals de mega-investering in QD-OLED.

Een greep uit enkele Samsung tv’s:

Klik hier om producten in te laden

Reageer