De OLED-techniek staat momenteel nog in kinderschoenen, maar zal de komende jaren een grote speler worden op onze televisiemarkt. Wij lichten de techniek even uit.

De televisiemarkt staat voor een belangrijke periode. Technieken als plasma en led en resoluties als Full HD zijn goed ingeburgerd en dus wordt het alweer uitkijken naar de opvolgers. Voor Full HD wordt dat Ultra HD, terwijl OLED als dé beeldtechniek van de toekomst gezien wordt.

Wat is OLED?

Hoewel de naam heel sterk doet vermoeden dat OLED een soort nieuwere versie van ‘led’ is, werkt het systeem helemaal anders. ‘OLED’ staat weliswaar voor ‘Organic Light Emitting Diode’ en lijkt dus een soort ‘organische’ vorm van led. De enige gelijkenis tussen de twee is echter dat ze allebei tot de familie van de halfgeleiderlichtbronnen behoren. Maar waar led een felle lichtbron is, is OLED een grote-vlakkenstraler.

De emitterende laag van een OLED bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.

Wat zijn de voordelen van OLED?

OLED-televisies zullen een nieuwe stap zijn richting de ultieme home cinema-ervaring. Vooral de snelle refresh rate van OLED moet een wereld van verschil maken: die moet maar liefst duizend keer sneller zijn dan led-tv’s van vandaag. Ook plasma-schermen zullen hun meerdere moeten erkennen in OLED. Dat moet voor een vloeiend beeld zorgen zoals je het nog nooit hebt gezien.

Ook beeldruis moet volledig verleden tijd worden, zelfs bij vliegensvlugge actiefilms, games of sportwedstrijden. Dat komt omdat de lichtoutput voor elke pixel apart geregeld wordt, wat lokale dimming mogelijk maakt en dus voor een heel scherp en precies beeld zorgt.

Het resultaat? Een schitterende beeldkwaliteit die de dynamische eigenschappen en zwartwaarden van plasma combineert met de scherpte en helderheid van led en die nog eens een pak verbetert. Ook de kijkhoeken moeten drastisch verbeterd worden, vooral ten opzichte van led-tv’s.

Bovendien kan OLED heel dun gefabriceerd worden (nog dunner dan led), waardoor een scherm van slechts enkele millimeters dik realiteit kan worden. Dat komt omdat de zogeheten ‘subpixels’ zelf oplichten, waardoor dan weer geen backlight nodig is.

Een bijkomstig voordeel van OLED is dat de techniek het toelaat om gemakkelijk in een gebogen scherm geïmplementeerd te worden.

Kan ik al een OLED-tv kopen?

Ja. Voorlopig hebben zowel Samsung als LG al een OLED-televisies op de markt en bij beide fabrikanten gaat het om een gebogen exemplaar. Die van Samsung meet 55 inch, LG gaat zelfs voor 77 inch.

Nog wachten?

Toch lijkt het ons aangeraden om nog even te wachten om een OLED-tv in huis te halen. De techniek staat nog in kinderschoenen en zal ongetwijfeld nog stukken beter worden. Maar het is nu al duidelijk dat OLED de beeldtechniek van de toekomst is.

Reageer