energielabel stofzuiger

Vanaf september 2014 zal je bij een stofzuiger steeds een energielabel zien vermeld staan. Dat label ken je al langer van bij koelkasten, droogkasten of televisies.

Stofzuigers mogen dan niet langer een vermogen hoger dan 1600 W hebben, de stofopname op tapijt moet minstens 70% bedragen, en die op harde vloeren 95%. Het jaarlijks energieverbruik mag ook niet de 62 kWh overschrijden.

Het energielabel gaat enkel over de klassieke sledestofzuigers en steelstofzuigers met snoer.

Welke informatie moet nu verplicht vermeld worden op het energielabel voor stofzuigers?

  1. Efficiëntieklasse
    De efficiëntieklasse geeft het energieverbruik aan op tapijten en harde vloeren, en dit op een schaal van A tot G. Uiteraard staat A voor de beste prestaties
  2. Gemiddeld jaarlijks energieverbruik
    In september van dit jaar mag dit cijfer maximum 62 kWh/jaar zijn. In 2017 mag het verbruik niet meer bedragen dan 43 kWh/jaar.
  3. Stofuitstoot
    Bij een klasse A toestel bedraagt de heruitstoot van het stof minder dan 0,02% waar je bij de klasse G meer dan 1% heruitstoot kan vaststellen.
  4. Geluidsniveau
    Dit is een aspect waar de eindgebruiker enorm veel belang aan hecht. Daarom wordt het aantal decibels keurig vermeld op de etikettering van de Europese Unie. Vanaf 9/2017 mag het geluidsniveau maximaal 80 dB(A) bedragen.
  5. Stofopname op zowel tapijt als harde vloeren
    Bijzonder interessant bij de prestatie van je stofzuiger, is deze markering van de stofopname. Aangezien vele apparaten aan zuigkracht verliezen, zal het label A-G je beter informeren om een kwaliteitsvolle stofzuiger aan te schaffen.

Criteria tot 2017

Dit jaar gelden volgende criteria: maximum 70% stofopname op tapijt en 95% op harde vloeren met spleten. In 2017 wordt dat aangescherpt tot 75% en 98%.

Reageer