De media hebben het momenteel maar over één ding: energieprijzen die de pan uit swingen en rekeningen die voor velen moeilijk te betalen blijven. De energiecrisis en -transitie worden steeds tastbaarder. Dat blijkt ook uit de nationale verwarmingsenquête die Daikin afnam bij de Belgische huiseigenaar. Eén derde overweegt om van verwarmingsinstallatie te veranderen door de stijgende energiefactuur. Twee op drie ziet het zelfs als noodzaak om over te stappen op hernieuwbare energie om deze factuur laag te houden. Meegaan in de energietransitie heeft tal van voordelen al is er nood aan ondersteuning vanuit de overheid. Is de Belg hier klaar voor? Of staat de Belg deze winter letterlijk in de kou?
Vandaag verwarmt de Belg nog heel klassiek, maar liefst 58% bezit nog een gasketel. Een deel van de verklaring ligt bij het verouderd woningpark. Vier op de vijf Belgische huiseigenaars woont namelijk in een woning die ouder is dan 15 jaar. Toch zien veel Belgen het belang in van de overstap naar hernieuwbare energie. 65% vindt het zelfs een noodzaak gezien de huidige economische situatie. De Belg ligt dus duidelijk wakker van het financieel kostenplaatje en de onvermijdelijke energietransitie.
Graadje lager om te besparen
Al maandenlang is de Belg bezorgd over de galopperende energieprijzen. Ook al hecht 82% veel belang aan de perfecte binnentemperatuur, de enquêteresultaten tonen aan dat de afweging tussen comfort en besparing wel degelijk gemaakt wordt. Zo heeft maar liefst 70% van de ondervraagden de temperatuur in de woning aangepast om de energiefactuur te verlagen: de verwarming staat al eens vaker uit, wordt lager gezet of minder kamers worden op temperatuur gebracht.
Hernieuwbare energie, de oplossing
Duurzamer verwarmen en koelen biedt de oplossing om het hele jaar door de gewenste temperatuur te behouden, zowel in nieuwbouwwoningen als energetische renovaties. Bovendien is het een manier om ook de energiekosten te drukken. Wie bij de ondervraagden van verwarmingsinstallatie wil veranderen, overweegt 41% over te schakelen op een warmtepomp.
“Duurzamer verwarmen is vandaag de maatstaf. Door te kiezen voor een Daikin-warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen en de daaraan verbonden energiekosten. Een warmtepomp onttrekt voor zo’n 75% gratis energie uit de natuur. Uiteraard is er een prijskaartje verbonden aan de installatie maar dat is niets vergeleken met het rendement dat je eruit haalt”, benadrukt Roderik Desiere, Managing Director Daikin Belgium.
Wordt de kloof tussen arm en rijk groter?
De Belg is zich ervan bewust dat er veranderingen en investeringen nodig zijn om futureproof te verwarmen en bovendien het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. De positieve kant van het verhaal? Drie op de vijf huiseigenaars zijn ervan overtuigd dat dankzij technologische innovaties de huidige energieproblemen in de toekomst opgelost kunnen worden. De keerzijde? Vier op de vijf denkt dat enkel wie veel geld heeft erin zal slagen om de energietransitie te volgen en dat de kloof tussen arm en rijk hierdoor groter zal worden.
“De resultaten werpen een licht op het groot potentieel voor duurzame verwarmingsoplossingen maar er is nood aan informatie en ondersteuning. Niet iedereen weet welke duurzame verwarmingsoplossingen er bestaan en welke premies eraan verbonden zijn. Voor veel schieten ze zelfs te kort om de overstap te maken. Om de energietransitie werkelijk op kruissnelheid te brengen, is er dan ook niet alleen nood aan duidelijke informatie over duurzaam verwarmen, maar eveneens aan een uitbreiding van het premiesysteem om iedereen mee te krijgen”, besluit Roderik Desiere.
Reageer