Dyson kennen we van de stofzuigers, maar nu introduceert het Britse bedrijf een ventilator zonder bladen.
De Dyson Air Multiplier werkt geheel anders dan traditionele ventilatoren voor thuisgebruik, die er al 125 jaar bijna identiek uitzien. Het heeft dezelfde cirkelvormige look als conventionele ventilatoren, maar de bladen ontbreken. Daardoor is de ventilator een stuk stiller en vooral, veiliger.

Hoe werkt de ventilator van Dyson?

Het apparaat zuigt tot 27 liter verse lucht aan via kleine gaatjes in de sokkel en een energiezuinige borstelloze motor. De lucht wordt nadien versneld en weer losgelaten via een smalle doorlopende opening in de cirkelvormige behuizing. Tijdens dat proces wordt ook de achterliggende lucht mee in de luchtstroom opgenomen. Hierdoor vermeerdert het luchtvolume met een factor 15x, zodat een fris gevoel ontstaat. Doordat er geen bladen worden toegepast, is de luchtstroom trouwens constant.

Traploos de luchtsnelheid regelen

Net zoals bij een reguliere ventilator kan de Air Multiplier een zwenkbeweging maken. Nieuw is wel een dimmerknop waarmee je traploos de luchtsnelheid kan regelen. Tot op heden kon je enkel kiezen uit een of twee snelheidsstanden.

Vanaf 2010 naar België

De Air Multiplier is voorlopig enkel in het Verenigd Koninkrijk te koop voor ongeveer 220 euro, maar komt in 2010 wel naar ons land. De tafelventilator zal beschikbaar zijn in twee groottes: 10-inch en 12-inch.

Reageer