Dyson Cool

Omdat het huis tijdens de lente- en zomermaanden serieus kan opwarmen, komt een ventilator als de Dyson Cool goed van pas! Geluid wordt gereduceerd en de kracht van de luchtstromen opgedreven. Zo slaap je doorheen de nacht in een frisse kamer.

Bij Dyson worden ontwikkelingen 24/7 getest op duurzaamheid en prestatie. Alleen zo komen zij telkens tot een succesvol product met een duidelijke boodschap. Ook bovenstaande design werd meermaals aan testen en proeven onderworpen. Vandaag is de Cool ventilator met Air Multiplier technologie 75 % stiller dan de vorige generatie.

Efficiënte luchtstroom = stille werking

Op de Dyson tentoonstelling die dit voorjaar in het Designmuseum Gent liep, konden we even spreken met Nick Schneider, Design Ingenieur bij Dyson. We vroegen hem hoe Dyson er in geslaagd is de ventilator stiller te maken? Nick Schneider: “Als je even logisch nadenkt, is de makkelijkste manier om een toestel stiller te krijgen, de motor aanpassen. Maar dat is geen compromis dat we wilden maken. We weten immers dat de eindgebruiker houdt van de krachtige luchtstroom. Dus moesten we het geluidsvermogen en de geluidskwaliteit verbeteren, want sommige geluiden zijn irritanter en vervelender dan andere geluiden.”

Concreet pakten we drie aspecten aan vertelt Nick. “In de voet van de machine stopten we een Helmholtz-resonator die de turbulentie van de lucht reduceert. De resonator vangt als het ware het geluid van de motor in de voet van de ventilator. Vooral de geluidsfrequentie van 1000Hz pakken we hiermee aan, en die zit dicht in de buurt van één van de meest irritante geluiden. De Helmholtz-resonator gebruikten we al bij de Airblade.”

Dyson Cool ventilator

“Een tweede aspect om de geluidskwaliteit te verbeteren is de om luchtstroom doorheen het toestel te optimaliseren, en in dit geval beter onder controle te houden. Wanneer de luchtstroom in een ruimte geforceerd wordt in een andere richting, wordt deze lucht turbulent. Turbulentie is luidruchtig en verspilt energie. Het ultieme doel is om die turbulentie aan te pakken, en de luchtstroom zo smooth mogelijk te maken.”

“Een derde significant onderdeel dat we verbeterd hebben is de Air Multiplier. Deze is onderaan de ventilator iets breder geworden in vergelijking met de bovenzijde. De lucht die doorheen de versterker gaat, geeft de lucht heel wat snelheid en hoge druk. Bij onze eerste ventilator die deze vorm niet had, werd de snelheid van de luchtstroom afgeremd naarmate die door de ringvormige opening passeerde. Met de gewijzigde vorm blijft de snelheid nu behouden, en wordt de versterker efficiënter en stiller. Ook zijn de kleine ribbetjes die de opening moeten verzorgen, nu verdwenen. Die waren voorheen een bijkomende bron van turbulentie. Het resultaat? Een krachtige, gladde en frisse luchtstroom.”

Reageer