James Dyson

Vanaf september 2014 mag een stofzuiger een maximaal vermogen van 1600 W hebben. De bedoeling? De consument begeleiden een bewuste aankoop te maken. Maar Dyson plaatst toch enkele kanttekeningen rond dit energielabel.

James Dyson – oprichter van Dyson – ontwikkelt sinds 35 jaar zakloze stofzuigers en digitaal huishoudapparatuur. Zijn originele uitvinding, de cyclonische werking van de stofzuiger, heeft verrassend genoeg géén grotere motor dan om het even welk brand. Integendeel, wordt het grootste aandeel van tijd en geld geïnvesteerd in het onderzoek naar vernieuwende technologie: een motor moet minder energie-consumerend zijn maar moet terzelfder tijd presteren met een continue zuigkracht.

Het Europese energielabel voor stofzuigers wil tegen 2017 alleen stofzuigers op de markt brengen met een maximaal vermogen van 900W – een richting waar Dyson persoonlijk mee naartoe streeft. Wij geloven immers nog steeds dat van een krachtigere motor een betere stofzuiger komt – een verkeerd aangeleerde stelling.

Volgens de Britse fabrikant zijn er wel drie faliekante parameters aan het label verbonden, waardoor de consument misleid zal worden in het kopen van de meest interessante stofzuiger.

1 Er wordt getest in labo

Stofzuigers van alle merken worden in laboratoria getest, leeg en zonder stof. Niet in een realistische huiskamer-setting dus. Dyson merkt hier het grootste probleem op.

Stofzuigers met zak presteren uiteraard veel beter in een proper laboratorium, met een verse zak. Wat men vergeet, is dat als de zak voor een kwart gevuld is met stof, de zuigkracht reeds een pak vermindert.

De Dyson cyclonische werking beoogt een permanente, krachtige zuigkracht in ieder huishouden en eist dat alle tests in realistische woonkamers, mét stof én een gevulde inhoud doorgaan.

2 Kost van stofzakken en filters vergeten

Het Energielabel brengt zakloze stofzuigers in mindering, omdat ze geen rekening houden met de kost van stofzakken en -filters. Men zou volgens Dyson mee moeten delen wat de jaarlijkse kost  is, daar een zakloze stofzuiger hier energie-bewuster mee omspringt.

3. Stofzuiger met groter vermogen is niet beter

2000 W = een krachtige motor? Een zwaarder apparaat is automatisch een betere werking? Dit zijn foutieve stellingen volgens Dyson. Een zwaarder apparaat met meer wattage vertaalt zich niet in een sterkere stofzuiger. Vele toestellen op de markt scoren technisch hoog op het energielabel, maar zijn te zwaar om gemakkelijk mee door huis te gaan schoonmaken.

De oplossing voor Dyson? Plaats de limiet op 21 Newton duwkracht. Op die manier investeer je als merk in een licht toestel, ontwikkel je meer energie-bewuste technologieën.

Conclusie van James Dyson

Het is duidelijk dat het Europees Energielabel voor Dyson tekortschiet. Hij vreest dat het etiket wel meegeeft aan de klant hoe krachtig een stofzuiger is, maar een realistische benadering van het werkelijke huisstof misloopt.

Reageer