Mogelijkheden om televisie in de auto te bekijken bestaan al langer. Maar sinds enige tijd is het analoge tv-signaal naar de achtergrond verdrongen door de opkomst van DVB-T.

Via een kleine antenne en een digitale DVB-T tuner kan je digitaal televisiekijken in de wagen. En dat is een sublieme ervaring. Wie al eens geproefd heeft van tv-kijken in de wagen en kinderen heeft zal dit zeker beamen.

Breng je veel tijd door in de wagen dan kan je nu immers genieten van klank mét beeld: wat dacht je van het journaal, een tenniswedstrijd tussen Kim Clijsters en Justine Henin, of het volgen van de Tour de France?
Het grote voordeel van een digitale tuner in vergelijking met de analoge ontvangers is de uitstekende beeldkwaliteit en de storingsvrije ontvangst. Nieuwe DVB-T ontvangers zorgen voor een vlekkeloze ontvangst, ook tijdens het rijden aan hoge snelheid op de autostrade. Indien er toch geen ontvangst is krijg je gewoon een stilstaan beeld te zien, zonder storende sneeuw of blokjes. Een elektronisch programmamenu geeft aan welke kanalen je op een gegeven moment kan ontvangen.

Momenteel zijn er reeds DVB-T uitzendingen in de meeste Europese landen waaronder België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Voor een overzicht: klik hier.

Car-TV-Hirschmann

Aparte speler

Een voorbeeld van een externe oplossing is de Car TV Tuner van het Oostenrijkse Hirschman (520 €). Deze DVB-T ontvanger is geschikt voor de ontvangst van het Nederlandse Digitenne en de free-to-air signalen. Ondertussen is deze tuner aan zijn tweede generatie toe, waarbij vooral de ontvangst aan hogere snelheden sterk werd verbeterd. Ook nieuw is de automatische switch van kanalen, vooral handig voor het programmapakket van Digitenne. De CarTV dient aangesloten te worden op het bestaande navigatie en/of dvd-systeem. De twee erbij geleverde antennes worden aan de binnenzijde van de auto ruit geplaatst en zijn voorzien van een versterker en een filter, welke storingen van bijvoorbeeld het mobieltje voorkomen.

En de autoradiofabrikanten?

Fabrikanten van autoradio’s bleven echter niet bij de pakken zitten en bieden steeds meer in-house oplossingen aan. Zo heeft Pioneer sinds dit jaar een digitale tv-tuner in het gamma, de GEX-500DVB (550 €). Uit onze tests blijkt de ontvangst uitstekend te zijn. De DVB-T is immers uitgerust met een dubbele ontvanger en antenne. Zelfs aan hogere snelheden blijft de ontvangst subliem. Nederlandse automobilisten kunnen via het CI slot een kaart van betaalservices gebruiken in Nederland.

Ook Blaupunkt heeft een digitale tv-tuner, de IVTV-05 (660 €). Voor een optimale ontvangstkwaliteit staat de tweevoudige Diversity antenne in. Op deze digitale tuner kan je een zelfs analoge tuner aansluiten, zodat je ook tv-ontvangst hebt in gebieden waar geen DVB-T uitzendingen zijn.

JVC beschikt over de DVB-T tuner KV-DT2000. Het tweekanaals antenne diversiteit systeem zorgt voor een optimale ontvangst. De bediening verloopt via de compacte afstandsbediening in kaartvorm.

Nog even opmerken dat de analoge tuner nog niet volledig is afgeschreven. Een analoge tv-tuner blijft handig in gebieden waar er nog geen DVB-T ontvangst is of kanalen zijn.

Reageer