De elektrische grasmaaier is een milieuvriendelijk alternatief voor de benzinemaaier. Met een model op batterijen hoef je nu ook niet langer meer met het snoer te sukkelen.

Eerst een woordje uitleg over de elektrische grasmaaier. De meeste elektrische grasmaaiers zijn cirkelmaaiers. Die maken gebruik van een snel ronddraaiend mes, dat zit afgesloten in een schijf.

Een minder frequent model is de cilindermaaier of kooimaaier. Die bevatten een rol van messen die over het gras rolt en het zo netjes maait. Met dit model verkrijg je de bekende, keurige strepen.

Het overgrote deel van de elektrische grasmaaier zijn wielmaaiers. Een bijzonder type zijn de elektrische zweefmaaiers, uitgevonden door Flymo.

Sinds kort zijn er ook elektrische grasmaaiers die snoerloos, dus op een batterij, het gras afmaaien. Het grote voordeel is uiteraard de bewegingsvrijheid. We bespreken er enkele.

[gap height=”40″]

Twee nieuwe accu-maaiers voor Gardena

Gardena heeft twee nieuwe accu-maaiers in het gamma, de PowerMax 36 A Li en PowerMax 42 A Li. Deze werken op een herlaadbare lithium-ion batterij van respectievelijk 36V/3.0 Ah en 36V/4.5 Ah. Eens opgeladen kunnen ze makkelijk een middelgroot gazon aan (300 tot 500 m²). Via een led-display blijf je op de hoogte van de capaciteit van de accu. Hierdoor kan je op tijd de batterij inwisselen voor een andere. Dat verloopt overigens erg makkelijk: in de handel kan je extra batterijen aankopen, en via de handgreep kan je ze eenvoudig loskoppelen van de grasmaaier.

Gardena1

De twee grasmaaiers hanteren ook een speciale snijtechniek en kunnen gebruikt worden voor het mulchen. De grasopvangbak (40 en 50 liter) heeft een doorzichtig venster zodat je die op tijd kan leegmaken. De grasmaaiers hebben een maaibreedte van 36 en 42 cm. De maaihoogte is instelbaar van 27 tot 65 mm.

[gap height=”40″]

Vier elektrische grasmaaiers voor Bosch

Ook Bosch heeft elektrische grasmaaiers met accu in zijn gamma. Maar liefst vier stuks: de Rotak 34 Li, Rotak 37 Li (met 1 of twee batterijen) en de Rotak 43 Li (met 2 batterijen), met maaibreedtes van 34 tot 43 cm.

Bosch-rotak

De 12,8 kilogram lichte Rotak 34 LI met 34 centimeter maaibreedte weegt ongeveer 50 procent minder dan vergelijkbare loodaccu- of benzinemaaiers. Is de accu uiteindelijk leeggewerkt, dan heeft de bijgeleverde sneloplader slechts een uur nodig om hem opnieuw volledig op te laden.

Reageer