Met de G4-smartphone wil LG volop de concurrentie met andere topsmartphones aangaan. Het toestel moet zich door een knap scherm, een straffe camera én een opvallende designoptie mengen in het absolute topsegment. Wij gingen met de G4 aan de slag.
Design
LG speelt al een tijdje met gebogen schermen in zijn smartphones en dat is dit keer niet anders. Net als de LG G Flex 2, heeft de G4 een curved scherm meegekregen, al is dat eigenlijk niet meteen merkbaar als je het toestel vastneemt. De curve is dan ook een pak kleiner dan die van de G Flex 2 en zie je pas echt als je het toestel plat op tafel legt.
De kleine curve maakt ook dat je niet meteen een verschil voelt als je het toestel in jouw hand legt. Het scherm krijgt hierdoor ook niet meteen extra functies of iets dergelijks, dus de buiging is echt puur een klein designdetail, maar wel een dat we wisten te appreciëren. Soms zijn het de kleine details die het doen.
Een pak opvallender, is de lederen afwerking die LG aan de achterzijde biedt. De G4 komt in verschillende versies, waarvan ook één met een lederen achterkant. We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat dit bijzonder comfortabel en luxueus aanvoelt. Dit is ook een origineel alternatief op het plastic of glas dat de meeste fabrikanten gebruiken en doet de G4 echt high-end aanvoelen.
Hardware en scherm
Iedereen heeft het altijd over de Samsungs en Apples van deze wereld als het op schermkwaliteit aankomt, maar ook LG heeft op dit vlak al heel wat verwezenlijkt. Zo zette het als een van de eerste fabrikanten in op een Quad HD-display van 2560 x 1440 pixels bij zijn G3-smartphone.
Ook de G4 kreeg zo’n scherm mee en werd verder verbeterd. Het resultaat is een bijzonder knap scherm, waarbij vooral de helderheid en de brede kijkhoeken opvallen. Ook hier kunnen we weer argumenteren: een high-end smartphone waardig.
Onder de motorkap vinden we een 64-bit SnapDragon 808-processor met kloksnelheid van 1,8 GHz, 3 GB RAM en een batterij van 3000 mAh. Standaard vind je ook 32 GB opslaggeheugen dat je door middel van een microSD-kaartje van maximaal 2 TB kan uitbreiden. Inderdaad, 2 terrabyte! Dat alles leidt tot een heel vlotte ervaring én dit zonder dat het toestel warm wordt, zelfs niet in combinatie met de lederen achterzijde.
Camera
De camera kreeg een upgrade naar een 16 megapixelsensor, in vergelijking met de 13 megapixels die je bij de G3 terugvond, en een frontcamera van 8 megapixels. Met de hoofdcamera kan je in 4K filmen. De camera wordt verder uitgerust met een diafragma van f/1.8, waardoor je meer licht binnenlaat.
Sinds de G3 maakt LG ook gebruik van een laser, die voor supersnelle scherpstelling moet zorgen. Een nieuwe sensor moet zich bovendien gaan richten op het kleurenspectrum. Het resultaat is zoals het hoort: de foto’s zijn bijzonder knap en deed onze OnePlus One verbleken. Scherpte, kleurweergave, witwaarden: de G4 doet alles hoe het hoort en beter. Als niet onbelangrijke extra biedt het toestel ook nog eens de mogelijheid om in RAW-formaat foto’s te nemen, waardoor je die achteraf nog naar believen kan gaan bewerken om een optimaal resultaat te bekomen.
Ook de video’s zijn verbluffend mooi. LG heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de camera en dat laat zich voelen. Het doorstaat hiermee ook moeiteloos de vergelijking met de grote concurrenten Samsung, Apple en Sony.
Software
Uiteraard is de G4 uitgerust met Android 5.1 (Lollipop), met daar LG’s eigen schil bovenop. Wat opvalt, is dat die redelijk clean is. Net als andere fabrikanten kiest LG voor een overzichtelijker en ‘eerlijker’ uiterlijk waarbij je niet al te veel last hebt vooraf geïnstalleerde apps of van al te drukke icoontjes.
Als startscherm krijg je wel het Smart Bulletin te zien, waarin je snel zaken als je agenda, muziek of LG Health kan openen. Je kan er ook voor kiezen om dit scherm uit te schakelen.
Ook de menu’s zien er anders uit dan anders. LG koos hier voor verschillende tabbladen, met bijvoorbeeld in de instellingen ‘Netwerken’, ‘Weergave’ en ‘Algemeen’ bovenaan je scherm. Het is even wennen om zo te werken, maar eigenlijk is dit nog een handig systeem. Heb je toch liever de klassiekere look, kan je dit aanpassen.
Conclusie
De G4 is in alle opzichten een hele knappe smartphone en kan vooral op cameravlak de strijd aan met de absolute hoogvliegers van de concurrentie. Met zijn lederen achterzijde biedt het toestel een mooie surplus dat anderen niet hebben. Anderzijds: kies je voor een ‘gewone’ achterkant, dan verliest de G4 op designvlak redelijk wat van zijn pluimen en dat is wel jammer. De kleine curve zorgt ook niet voor een ‘wauw’-effect.
Al bij al mengt de G4 zich wel degelijk in het topsmartphonedebat, maar heeft het net iets te weinig slagkracht om de grote namen van de troon te stoten. Maar al bij al een zeer knap toestel waar de LG-fans heel tevreden over zullen zijn. De G4 met lederen achterzijde is de jouwe voor 549 euro.
Reageer