Niet enkel de traditionele merken kunnen overweg met het thema ‘action cams’, zo bewijst Ricoh. De WG-M1 belooft een uiterst robuust, maar tegelijkertijd ook gebruiksvriendelijk geheel te vormen. Wij trokken onze sportschoenen aan en gingen aan de slag.
Stevig baasje
Wanneer je de WG-M1 voor het eerst in de hand neemt, voel je meteen dat het een heel robuust toestel is. De opbouw is bijzonder stevig, maar voelt jammer genoeg ook een beetje log aan. Het toestel kan je met zijn 9 centimeter lengte niet echt superklein noemen en viel op het stuur van onze mountainbike een pak meer op dan de Garmin van onze medefietser. Met zijn 190 gram is de M1 zeker niet superzwaar, maar zou misschien toch een tikkeltje lichter mogen zijn. Bij een montage op een stuur heb je hier niet echt veel last van, maar bij een helm mount kan dit wel vervelend zijn.
Een stevige opbouw heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Zo is de M1 uit de doos water- en stofdicht is en heb je dus geen aparte cover of behuizing nodig om meteen aan het sporten te gaan. Een belangrijk voordeel op heel wat concurrenten!
Duidelijke bediening
Wij vinden het een belangrijk punt, maar heel wat fabrikanten besteden hier nog niet gek veel aandacht aan: de bediening van de action cam. Die moet vooral overzichtelijk, duidelijk en gemakkelijk te bereiken zijn. Tijdens het sporten wil je je niet gaan bezighouden met jouw action cam, maar met het sporten zelf. Loopt de opname door? Hoe zit het met de batterij? Heb ik per ongeluk op een verkeerde knop gedrukt? Het zijn vragen waarmee je je niet wil bezighouden tijdens een ski-, fiets- of trektocht.
Bij Ricoh hebben ze dit duidelijk begrepen. Aan de bovenzijde van de M1 vind je weliswaar geen knoppen terug, maar wel tekstaanduidingen voor de knoppen aan de beide zijden. Zo weet je meteen dat de Menu-toets rechtsboven zit en de Aan/Uit-knop linksonder. Hierdoor wordt de ruimte rond het lcd-scherm weliswaar nogal druk en mooi is dat niet, maar een action cam hoeft wat ons betreft niet altijd de mooiste van de klas te zijn. Gebruiksgemak is dan ook een pak belangrijker, en hiermee wist Ricoh absoluut te scoren. Ook het lcd-scherm is een absoluut pluspunt.
Beeldkwaliteit
Een goede beeldkwaliteit is natuurlijk nog altijd het belangrijkste punt bij een action cam. De M1 biedt een HD-resolutie van 1280 x 960 pixels, wat dus geen Full HD is en dat merk je wel als je gaat vergelijken met andere toestellen.
De filmpjes bleken verre van slecht te zijn, maar soms namen we wel een gebrek aan scherpte waar. Bij activiteiten die veel schokken veroorzaken, zoals mountainbiken, misten we ook een degelijke beeldstabilisator. De kleurweergave is goed zonder meer.
Conclusie
Dat deze M1 niet dezelfde beeldkwaliteit haalt als de nieuwe GoPro en de X1000V van Sony, is jammer maar ook ergens logisch. De M1 is maar half zo duur als deze concurrenten en kost 229 euro.
Ricoh legt de nadruk op stevigheid enerzijds en gebruiksgemak anderzijds en daar blinkt het dan ook in uit. Ben je dus op zoek naar out-of-the-box stevige action cam zonder al te veel tierlantijntjes, dan kan je bijna niet beter zitten dan met de M1 van Ricoh.
Reageer