Google TV moet de opvolger worden van Android TV. Is het gewoonweg een nieuwe naam en zijn er veranderingen die de moeite waard zijn?

Het volgende korte antwoord kunnen we alvast geven. Google TV is een nieuwe interface voor Android TV en wordt aangedreven door achterliggende Google-diensten als Google Assistant, de Google Knowledge Graph en machine-learning. Bedoeling is dat je sneller films, docu’s en series terugvindt die nog verdeeld zit over verschillende streamingdiensten en hun apps.

Google TV moeten we zien als een logische, volgende stap in het Android TV-platform. Google TV vervangt dus niet Android TV, maar is een nieuwe interface die werd gebouwd op het Android TV besturingssysteem voor televisies, mediastreamers en -spelers.

Met Google TV wil Google de inhoud – films, series, docu’s en ander videomateriaal – een centrale plaats geven, waardoor je niet langer elke app afzonderlijk moet openen om iets te vinden. Het volstaat de apps en streamingdiensten te installeren, in te loggen en Google TV doet de rest.

Zoek je dus naar een film of tv-serie dan serveert Google als eerste optie een of meerdere rechtstreekse links naar de app die deze film of serie aanbieden en waarop je een abonnement hebt. Komt de film of tv-serie niet in je bibliotheek voor, dan krijg je ook links naar Google’s eigen online winkel van films en series (Play Movies & TV krijgt trouwens ook de naamswijziging naar Google TV).

Google’s Shalini Govilpai verwoordt het als volgt: “We bestudeerden de verschillende manieren waarop mensen media ontdekken – van het zoeken naar een specifieke titel tot het raadplegen van genres – en ontwikkelden een ervaring die je helpt te vinden wat je wil kijken. We brachten onder meer verbeteringen aan Google’s Knowledge Graph aan, waarbij we media in verschillende genres en topics onderbrengen, van films over ruimtereizen, realityshows tot kookprogramma’s. Je kan ook video’s zien die trending zijn in Google Zoeken.”

1Krijgt mijn televisie met Android TV ook Google TV?

Omdat Google TV draait op Android TV is de kans groot dat recente televisies de update de volgende maanden en jaren zullen krijgen. Veel zal afhangen van de versie van Android TV die benodigd is om Google TV optimaal te laten werken. Misschien dat er ook nog bepaalde hardware vereisten zullen zijn, om de gebruikerservaring optimaal te maken.

Enkel Sony heeft al bevestigd dat het in 2021 met zijn televisies de stap naar Google TV zal zetten. Zowat alle nieuwe televisies voor 2021 van Sony krijgen Google TV. Het is een kwestie van tijd voor ook andere merken van Android TV-televisies de overstap maken.

De Google Chromecast met Google TV is voorlopig nog niet officieel in België en Nederland gelanceerd, al kun je hem wel al vrij eenvoudig in huis halen. Hou er dan wel rekening mee dat veel diensten nog niet zijn geoptimaliseerd of niet goed zullen werken.

2Welke streamingdiensten zijn aan boord?

Omdat de Google TV met Chromecast enkel al in de VS te koop is, moeten we hierop afgaan.

  • Amazon Prime Video
  • HBO Max
  • YouTube
  • YouTube TV
  • Starz
  • Disney+
  • Peacock
  • Sling
  • Netflix

3Hoe ziet de Google TV interface eruit?

Het hoofdmenu heeft in de VS andere menu-opties dan bij ons. In Nederland en België moeten we het stellen met vier opties: Zoeken, Home, Apps en Bibliotheek.

Zo ontbreekt in onze regio het Live TV-luik omdat YouTube TV, de live tv-dienst van Google, hier niet beschikbaar is.

Maar ook de handige For You-tab missen we. Onder deze tab worden aanbevelingen geserveerd die zijn afgestemd op je interesses en kijkgedrag. Zo kan je jouw lievelingsreeksen snel bingen en nieuwe reeksen of films ontdekken.

Een derde optie die ontbreekt zijn de links naar Movies en Shows. Die zijn zelfs volledig weg.

Wat overblijft is niet veel anders dan wat we van Android TV gewoon zijn. Een rij met je favoriete apps, een rij met Verder Kijken – de films en series waar je naar het kijken bent – en vervolgens telkens per app rijen met snelkoppelingen naar de video. Elke app kiest hierbij zelf hoe dit horizontale rij wordt gevuld, daar heb je geen controle over.

4Kijklijst en bibliotheek

Eén van de snelkoppelingen in het menu bovenaan is Bibliotheek. Al jouw aankopen via Google TV worden hier bewaard, maar ook een Kijklijst is hier beschikbaar.

Wanneer je via Google (in de chrome-browser) naar shows of films zoekt, zal je deze makkelijk kunnen toevoegen aan een Kijklijst. Die Kijklijst kan je vervolgens oproepen via Google TV.

5Google Assistant

Een belangrijk onderdeel van Google TV vormt Google Assistant, de digitale assistent. Via de microfoon van je afstandsbediening – zoals die op de nieuwe Chromecast met Google TV – kan je bijvoorbeeld vragen naar romantische films of sci-fi, ongeacht op welk streamingplatform (Netflix, Disney+, …) die zich bevinden.

Maar met Google Assistant kan je ook meer zaken doen. Zoals bijvoorbeeld vragen om de verlichting in je woonkamer te dimmen of een bepaalde lichtsfeer op te roepen als je naar een film gaat kijken. Het bekendste voorbeeld zijn de Hue-lampen van Philips.

Je kan ook de beelden van de voordeurcamera bekijken, je foto’s via Google Photos bekijken op het grote scherm of andere vragen stellen.

Reageer