De laatste jaren zien we steeds meer en betere robotstofzuigers verschijnen. Ze kunnen een nuttige toevoeging zijn in elk huishouden, zolang je maar de voor- en nadelen ervan goed overdenkt.
In dit artikel bekijken we wanneer een robotstofzuiger goed van pas komt, welke taken hij kan overnemen, hoe je hem bedient en andere tips.
1Een robotstofzuiger stofzuigt voor jou
Een robotstofzuiger werkt volledig automatisch, en je gebruikt hem best dagelijks of minstens een aantal keer per week. Studies wijzen immers uit dat regelmatig stofzuigen een verschil maakt. De opeenstapeling van allergenen, stofmijten en andere onzuiverheden daalt er drastisch door.
Schaf je er eentje aan, dan kan je lekker ontspannen terwijl de robot zijn werk doet.
2Kan de gewone stofzuiger eindelijk de deur uit?
We gaan je moeten ontgoochelen. Een robotstofzuiger vervangt nooit volledig een gewone stofzuiger. Daarvoor zijn immers te veel hoekjes en kanten in een woning waar de robotstofzuiger nooit zal raken. Maar om je vloeren er altijd stofvrij bij te hebben liggen, is het wel een ideaal middel.
De robotstofzuiger gaat immers verschillende malen per week de hele vloer af en houdt je woning netter dan dat je even snel een paar keer per maand met de hand stofzuigt. Toch blijven er grote verschillen tussen robotstofzuigers. Verwacht van een model van 100 euro niet de prestaties van een duurdere robotstofzuiger met hogere zuigkracht!
Bovendien blijft een aanvullende klassieke stofzuigbeurt altijd nodig: de zuigkracht van de robotstofzuiger is minder als deze van de gewone stofzuigers. Zo hebben veel robotstofzuigers moeite met het verwijderen van alle vuildeeltjes uit hoogpolige tapijten, en is de kans ook groot dat ze zich vastrijden in de draadjes van dat tapijt. De duurdere modellen proberen dat te verhinderen door speciale borstels of extra zuigkracht wanneer ze een tapijt ‘zien’.
Ook meubels, sofas, trappen en plinten moeten op tijd en stond schoongemaakt worden. Door de geringe hoogte stofzuigt de robotstofzuiger eenvoudig onder meubels en zetels. Hou er ook rekening mee dat losliggende kabels, bedrading of speelgoed voor problemen kunnen zorgen.
Maar tussen die grotere schoonmaakbeurten door is de robotstofzuiger best handig en blijft je woning er netjes bijliggen. Kleine deeltjes op de vloer zoals dierenharen, kruimels, en steentjes vormen normaal geen probleem.
3Hoe navigeert een robotstofzuiger?
Duurdere robotstofzuigers krijgen met behulp van sensoren een beeld van de kamer(s) en kunnen hindernissen detecteren.
Wel zal je op een of andere manier een kamer waar er niet mag worden gestofzuigd – doordat er zich bijvoorbeeld veel kabels of losse voorwerpen op de vloer bevinden – nog moeten afbakenen. Dat kan door gebruik te maken van een virtuele muur of vuurtoren, kleine apparaatjes die je op de vloer plaatst waardoor de robot weet dat hij deze lijn niet mag overschrijden.
Duurdere robotstofzuigers doen het beter: zij onthouden door middel van een navigatiesysteem welke plekken ze al gereinigd hebben, en welke nog niet aan de beurt zijn gekomen. Ze maken als het ware een soort kaart van de kamer(s). Het spreekt voor zich dat de schoonmaakprestaties dan stukken beter zijn.
Vaak hebben ze ook sensoren aan boord die vuilere plekken detecteren en wat meer tijd spenderen om deze plekken extra schoon te krijgen.
Zijn er speciale afgrondsensoren aan boord dan zal de robotstofzuiger tijdig een trap detecteren, wanneer je hem gebruikt op de bovenverdieping(en), of in een huis met niveauverschillen tussen de ruimtes.
4Hoe heb ik controle over de robotstofzuiger?
Een slimme robotstofzuiger heeft standaard Wi-Fi ingebouwd. Dat laat toe hem met een app op je smartphone te bedienen. Niet alleen als je thuis bent maar ook vanop een afstand. Zo kan je hem op vakantie inschakelen of hem handmatig naar een vuile plek in huis sturen.
Via de app zal je bijkomend een weekschema kunnen opstellen. Dat is vooral handig omdat het stofzuigen dan gebeurt op momenten dat er zeker niemand thuis is. Dat heeft twee voordelen: de woning is schoon als je thuis komt en je hoeft niet naar het lawaai van een stofzuigende robot te luisteren.
Goedkopere robotstofzuigers hebben al deze functionaliteit niet.
5Hoe laad je een robotstofzuiger op?
Wanneer hij aan opladen toe is, keert de betere robotstofzuiger autonoom naar zijn oplaadstation terug. Indien zijn stofzuigtaak nog niet afgerond is, gaat hij na het opladen gewoon verder met zijn schoonmaaktaak. Op het einde van de rit schakelt hij zichzelf uit.
Goedkopere modellen dien je met een losse kabel op te laden, of keren niet altijd vanzelf terug naar het laadstation.
6Reinigt de robotstofzuiger ook de hoeken van een kamer?
De betere robotstofzuigers hebben iets langere borstels die moeiteloos tot in de hoeken reiken.
7Wat als ik allergisch ben? Is een robotstofzuiger dan wel een goed idee?
Enkel op de duurste modellen zal je een Hepa-filter aantreffen. Die Hepa-filter gaat de kleinste stofdeeltjes en allergenen beter opvangen, en ervoor zorgen dat ze niet terug de kamer in belanden.
Kooptip: Bekijk hier alle robotstofzuigers
Reageer