Voor wie niet goed tegen airco kan, is een ventilator een tweede én goedkopere oplossing om tijdens hete zomerdagen voor verkoeling te zorgen.
In plaats van warme lucht te laten afkoelen, doet een ventilator niks anders dan de lucht verplaatsen en zorgt het zo voor een koel briesje. Er wordt lucht aangezogen aan de achterkant van de ventilator en deze wordt aan de voorkant, als het ware, weer uitgeblazen.
Tot zover het principe, maar ondertussen zijn er heel wat verschillende modellen en varianten in omloop.
1Plaats van de ventilator
Tot zover het principe, maar ondertussen zijn er heel wat verschillende modellen en varianten in omloop die we kunnen indelen op basis van de manier van plaatsing.
Tafelventilator of staande ventilator
Een tafelventilator plaats je makkelijk op je bureau. Die is meestal niet zo groot. Een staande ventilator kan je in een hoekje van de kamer plaatsen of naast het bureau. Dit soort ventilatoren zijn dus redelijk makkelijk te plaatsen in huis.
Van de tafel- en staande ventilatoren zijn er twee varianten. De typische ventilator met het ronde blaasoppervlak, en de zuilventilator, een hoog, langwerpig model.
Grondventilator
Een grondventilator is krachtiger en daardoor meer geschikt voor grotere ruimtes zoals loften.
2Richten van de ventilator
De kop van de ventilator kan je richten zoals je wil: bijvoorbeeld meer blazen naar boven (waar de warme lucht zich bevindt) of bijvoorbeeld richten naar je benen.
3Ventilator die rond zijn as draait = koelen van de volledige ruimte
Met een oscillatie mogelijkheid draait de waaier van de ventilator heen en weer. Hierdoor heb je niet op één plek gekoelde lucht. Dit is zeker beter wanneer u de ventilator op de nek of rug hebt staan. De luchtstroom kan soms voor stijve spieren zorgen.
Als je het dan nog te warm hebt, kan je voor de ventilator een teil met koud water en ijsblokjes plaatsen.
4Timerfunctie: automatisch uitzetten van de ventilator
Niks is zo vervelend als op het einde van een hete zomerdag het slapen aan te vatten. Een ventilator helpt maar de hele nacht laten opstaan kan de rust verstoren. Met een timer- of sleepfunctie stel je in wanneer de ventilator vanzelf stopt.
5Speciaal type: de bladloze ventilator
Het merk Dyson heeft sinds enkele jaren bladloze ventilatoren in het gamma. Hierdoor hoef je niet langer schrik te hebben dat kinderhandjes, kleine huisdieren of rondslingerend materiaal tussen de bladen terecht kunnen komen.
6Ook verwarmen?
Sommige ventilatoren hebben een verwarmingsfunctie. Daardoor hoef je niet langer een apart toestel voor bijverwarming aan te kopen, en kan je zowel ‘s winters als in de zomer met één apparaat uit de voeten.
Reageer