Philips: Healthcare in de cloud

Op zijn Innovation Experience 2014 In het Nederlandse Eindhoven toonde Philips aan welke thema’s het de komende jaren heel wat aandacht wil schenken: Connected Lighting en HealthTech. Vooral de innovaties binnen dat laatste thema lijken veelbelovend.

Philips is al een hele tijd actief in de gezondheidssector, maar dankzij technologische vooruitgang zoals cloud-diensten en mobiele dataverwerking komt deze sector nu in een kleine stroomversnelling.

Philips kan buigen op jarenlange research in hoe het medische producten moet ontwikkelen en, nog belangrijker, aan de man kan brengen. Ook in ontwikkelingslanden, want daar is de nood aan mobiele medische apparatuur het hoogst.

VISIQ

Zo ontwikkelde het bedrijf een ultramobiel echografiesysteem dat bestaat uit een transducer en een tablet. Het toestel levert dezelfde prestaties en beeldkwaliteit als in een ziekenhuis en is bedoeld voor toepassing bij zwangere vrouwen in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden, waar regelmatige controles in een ziekenhuis niet evident zijn. Op deze manier kan een eventueel probleem tijdens de zwangerschap toch op tijd opgespoord worden. De beelden die met deze VISIQ gemaakt worden, kunnen bovendien doorgestuurd worden naar een dokter in het ziekenhuis, die dan kan adviseren of een opname of verder onderzoek nodig is.

UroNAV

Zo’n 1 op 6 mannen wordt getroffen door prostaatkanker. De tests die hier momenteel voor bestaan, zijn niet altijd even sluitend. Een biopsie is de meest betrouwbare methode voor het opsporen van kanker, maar is niet evident omdat de hele prostaat maar moeilijk zichtbaar gemaakt kan worden. UroNAV moet daarbij helpen en als een soort gps fungeren bij het juist afnemen van biopten.

Het systeem combineert namelijk MRI- en echografiebeelden en implementeert ook elektromagnetische volgtechnologie, wat helpt om de locatie van de biopsienaald te bepalen. Hierdoor krijgt de arts een duidelijker beeld en meer zekerheid over de eventuele aanwezigheid van kankercellen en kan een juiste behandeling opgestart worden.

PulseRelief

Voor mensen met chronische pijn ontwikkelde Philips de PulseRelief. Dit apparaat is een TENS-toestel (transcutane elektrische zenuwinstallatie) en werkt met pads die je op de pijnlijke zone plaatst en zo zonder medicijnen de pijn bestrijdt. Het toestel is gelinkt aan een mobiele app die het gebruik van de pads kan optimaliseren en die je in staat stelt de evolutie van je pijn in kaart te brengen. Via een verbinding met je dokter kan die dan bijvoorbeeld advies geven op het moment zelf. Zo kan hij of zij je de raad geven om het die dag wat rustiger aan te doen en bijvoorbeeld geen zware objecten op te tillen bij rugpijn.

BlueControl

Philips ontwikkelde de BlueControl voor mensen met psoriasis, een chronische huidziekte waarbij de huid op bepaalde plaatsen rood en schilferig wordt. Een van de meest efficiënte behandelingen hiertegen is bestraling met UV-licht in gespecialiseerde cabines in het ziekenhuis. Met de BlueControl moet je ook thuis de huidaandoening kunnen bestrijden.

De BlueControl maakt gebruik van blauw led-licht en moet de roodheid, schilfering, dikte en verspreiding van proriasisplaques over het hele lichaam tegengaan.

Philips BlueControl

Softwareplatform

Naast deze hardwaretoepassingen zet Philips ook in op allesomvattende software, die het gemakkelijker moet maken om een volledig medisch dossier en logsysteem bij te houden en zo van op afstand beschikbaar moet zijn voor jouw dokter. Zo krijgt die niet een volledige overzicht van je medische geschiedenis, maar kan die ook sneller en efficiënter gaan ingrijpen als het nodig is. Met de eCareCompanion en eCareCoordinator heeft Philips dan ook de eerste twee klinische toepassingen op het cloud-gebaseerde Philips Digital Health Platform klaar. Deze kunnen extra ondersteuning bieden voor mensen met (meerdere) chronische aandoeningen en in hun vertrouwde thuisomgeving toch medisch advies krijgen.

De komende jaren wil Philips blijven investeren in HealthTech, ook in ontwikkelingslanden waar het op financieel en logistiek vlak niet vanzelfsprekend is om deze toestellen tot bij de mensen te krijgen.

Meer info vind je hier

Reageer