De KS9000-reeks geldt als een van de topmodellen binnen de televisieline-up van Samsung dit jaar, met ondersteuning voor HDR, een gebogen scherm en het Tizen Smart TV-platform. Wij namen het 55-inch model in huis.
Design
De KS9000 kreeg het et kenmerkende Samsung-design mee: een strak, metallic uiterlijk met dunne rand en opvallende voet. De voet bestaat uit een driehoekige vorm die ver doorloopt tot achter het scherm.
Hierdoor staat het display heel ver van de muur en heb je ook best een diep tv-meubel nodig. Het is een leuk idee van Samsung, maar praktisch is het allesbehalve. De illusie dat het scherm hierdoor lijkt te zweven, is wel knap gedaan. Wij zijn ook fan van een centrale voet, omdat dit gemakkelijker op een korter meubel past.
Los daarvan valt uiteraard vooral de curve op. Een gebogen scherm: je bent fan of je bent het niet. Wij zien nog altijd liever een plat display. Enerzijds omdat het niet genoeg verschil maakt ten opzichte van een standaardscherm, anderzijds omdat je meer last hebt van vervelende lichtreflecties.
De KS9000 liet ons dan ook een beetje in dubio achter: het design is modern en knap afgewerkt en ook wel een eyecatcher, maar niet altijd even praktisch.
Beeld
De KS9000 beschikt over een 4K-scherm met edge lit led-achtergrondverlichting en local dimming, quantum dot-kleuren, HDR met een helderheid van 1000 nits en Precision Black. Met andere woorden: heel wat lekkers.
Een duik in de instellingen leert dat je wel eerst nog wat parameters zal gaan moeten aanpassen, wil je het meeste uit jouw films halen.
Hierbij maken we een onderscheid tussen instellingen voor overdag en voor ’s avonds. De Filmmodus is vooral geschikt voor wanneer het donker is: de helderheid gaat iets omlaag en kleuren worden zachter en vloeiender.
Eens je de Filmmodus geselecteerd hebt, kan je uiteraard nog verder gaan verfijnen onder ‘Geavanceerde instellingen’. Wij kregen heel goede resultaten wanneer we de achtergrondverlichting naar 4 brachten, de helderheid op 47 zetten en contrast op 90 posteerden. Scherpte breng je best terug naar 0 als je geen nadruk op randen van personen of voorwerpen wilt zien.
Ook Digital Clean View en Auto Motion Plus schakel je best uit, tenzij je vaak snelbewegende films kijkt via digitale televisie. In dat geval kan het een goed idee zijn om te gaan experimenteren met deze instellingen en om actiescènes scherper te maken. Smart LED zet je op Laag.
Beschik je over een UHD-bron, zoals een UHD Blu-ray speler, dan kan je onder HDMI UHD Color de HDMI-poort selecteren waarop die zich bevindt. Dit zal jouw beeld verder opwaarderen. Gebruik je een Samsung UHD Blu-ray speler, detecteert de televisie die automatisch en moet je hier niets aan wijzigen.
Met dynamisch contrast uitgeschakeld, het kleurengamma op Warm 2 en Gamma op -2 kregen we een heel knap eindresultaat.
Voor de instellingen voor overdag kies je beter voor de heldere Standaard-beeldmodus. De achtergrondverlichting breng je hiermee best naar 10, terwijl je Gamma best naar 0 brengt. Geen enorme verschillen met de avondinstellingen dus, maar vooral de helderheid doet veel.
Dat is de theorie, maar wat krijg je daarvoor terug in de praktijk? De KS9000 biedt een mooi egaal beeld met indrukwekkende zwartwaarden van plasmaniveau, veel details en een prachtig kleurenpalet.
Het beeld is dynamisch, scherp en simpelweg een lust voor het oog. Van artefacten of andere storende elementen is er nauwelijks sprake. Een heel geslaagd eindresultaat van Samsung!
Ook met 720p-beeld gaat de televisie goed om: de upscaler doet goed zijn werk en zorgt voor een al bij al degelijke kwaliteit. Met een Full HD Blu-ray krijg je een heel knap beeld.
Het is echter bij 4K Blu-ray schijfjes dat we helemaal overtuigd waren van de KS9000. Wij kregen van Samsung de UBD-K8500 meegeleverd met enkele Ultra HD Blu-ray schijfjes en het resultaat was fenomenaal. De scherpte in de details, de schitterende kleuren en het ultracleane beeld die we bij The Martian zagen, waren een lust voor het oog.
De HDR-ondersteuning brengt werkelijk het beste van een film naar boven, zeker ’s avonds. Het contrast tussen de helder verlichte delen en de donkere scènes is ongelooflijk.
Even terug naar de beeldinstellingen: voor gamers zorgt Samsung nu een gemakkelijk te selecteren gamemodus, waarbij de input lag van het scherm amper 21 ms bedraagt.
Audio
De KS9000 is een zeer slank toestel en de speakers zitten dan ook volledig in de behuizing verwerkt, dus je weet op voorhand al dat je op audiovlak geen wonderen mag verwachten.
Toch wist de televisie ons positief te verrassen. Het is zeker geen topgeluid, maar voor bepaalde programma’s met veel dialogen konden we met het resultaat leven.
Samsung was echter zo vriendelijk om samen met de televisie en de UHD Blu-ray speler ook de HW-J7501R soundbar mee te geven. Dat is een stevige 8.1-kanaalsspeaker die bovendien ook licht gebogen is en daardoor perfect de vorm van de KS9000 volgt.
Meer zelfs: de soundbar kan je dankzij een slim design ook perfect over de voet van de KS9000 schuiven, waardoor die netjes onder het scherm komt te staan. Heel slim gezien van Samsung, en meteen ook een handige oplossing voor wie de televisie en soundbar op een tv-meubel wilt plaatsen, maar daar niet genoeg ruimte voor heeft.
De soundbar biedt wél een knap geluid, al hadden we gezien de prijs wel iets meer verwacht. Samsung bouwt wel heel wat geluidsmodi in (Standard, Cinema, Music, Sports, Night, …) en die zijn telkens goed, maar echt onder de indruk waren we ook niet.
Smart TV
Samsung bouwde in de KS9000 het zelfgemaakte Tizen-platform in. Dat is heel overzichtelijk, knap en eenvoudig in bediening. Je kan snel tussen bronnen schakelen, jouw favoriete apps openen, enzovoort.
Vanuit het startscherm krijg je ook allerlei extra informatie te zien als je naar een bepaalde app of functie gaat. Zo toont de Netflix-app suggesties voor programma’s, of toont de instellingen-knop snelkoppelingen naar bepaalde features.
Tizen is kortgezegd heel eenvoudig in gebruik en werkt snel, maar zit duidelijk nog in de beginfase. Maar Samsung lijkt alvast op de goeie weg.
Aansluiting en bediening
Het centrum van de connectiviteit van de KS9000 is de One Connect Box. Dat is een klein doosje dat je achter de televisie kan plaatsen en met maar één kabel met de KS9000 verbonden is. Op de Box komen alle aansluitingen aan, zoals een Blu-ray speler of je settopbox.
Op de Box vind je voldoende poorten: vier HDMI 2.0a-poorten, twee USB 2.0-poorten, een optische uitgang en aansluitingen voor kabel en satelliet.
Qua bediening geeft Samsung twee mogelijkheden: de standaardafstandsbediening die eigenlijk nogal saai aanvoelt en waarbij de belangrijkste knoppen niet altijd even goed bereikbaar zijn, en de nieuwe Smart Remote. Die ziet er al een pak stijlvoller uit en heeft een ingebouwde microfoon en een cursorfunctie.
Deze laatste ligt een pak beter in de hand, maar door de weinige knoppen is die niet altijd even snel in gebruik. Gemakkelijk is wel de Connect-functie, waarbij externe apparatuur die via HDMI op de tv aangesloten wordt, automatisch herkend wordt en je met diezelfde afstandsbediening kan gaan bedienen.
Reageer