Bosch hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger hoef je niet langer met tuinslang, emmer of borstel aan de slag om het terras of de wagen proper te krijgen. Maar waarop moet je zoal letten als je een hogedrukreiniger wil kopen?

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger voert de lage druk van het leidingwater (4 bar) op naar 100 bar of meer doordat het water door een erg kleine opening van de spuitlans wordt geperst. Dat betekent dat je met minder water meer kan schoonmaken. Het verbruik van de hogedrukreiniger ligt dan ook lager dan bij een gewone tuinslang (maximaal 10 tegen 15 à 20 l/min).

Waarvoor ga je de hogedrukreiniger gebruiken?

Welke hogedrukreiniger je in huis haalt zal sterk afhangen van welke taken je er mee gaat uitvoeren (zie onderaan) en hoe vaak je de hogedrukreiniger zal gebruiken. Reinig je slechts sporadisch het terras of de oprit, dan volstaat een eenvoudig instapmodel. Ga je er elke week de wagen mee wassen, de dakgoten reinigen en meubelen of gereedschap mee schoon spuiten, dan kies je best voor een krachtiger model.

Onderscheid 1: materiaal van de pomp

Het eerste onderscheid tussen een goedkoper instapmodel en een wat professioneler exemplaar is, naast de prijs, het materiaal waaruit de pomp is gemaakt. Op de goedkopere hogedrukreinigers tref je enkel een pomp in kunststof aan. En dat is net het zwakste punt van de hogedrukreiniger. De betere reinigers hebben een pomp in een keramisch materiaal, die vele uren langer meegaat.

Onderscheid 2: regelen van de waterstraal

Kijk of je de druk en de breedte van de waterstraal kan regelen. Een puntstraal betekent een sterkere reiniging op een kleiner oppervlak; een vlakstraal heeft een lagere reinigingswerking maar bestrijkt een grotere oppervlakte. De combinatie van beiden heet een vuilfrees: die combineert de kracht van de puntstraal met de voordelen van de vlakstraal.

Met een bredere waterstraal is het misschien net iets makkelijker om de wielkassen van een wagen goed te reinigen. De kracht van de straal kan je ook aanpassen door wat dichter of verder van het te bestralen oppervlak te staan.

Onderscheid 3: lengte van de slang

Let ook op de lengte van slang. Hou langer deze is, hoe makkelijker je bijvoorbeeld een wagen kan wassen. Wat je uitspaart op een goedkoper model ben je dan weer kwijt aan een verlengstuk.

Onderscheid 4: meegeleverde accessoires

De kostprijs van accessoires durft al snel oplopen tot prijzen die hoger liggen dan het toestel zelf. Kijk dus goed voor welke doeleinden je de hogedrukreiniger gaat gebruiken. De meest gebruikte accessoires zijn autoborstels, terrasreinigers en rioolontstoppers.

Onderscheid 5: reinigingsmiddelentank of niet?

Kijk ook of het model over een geïntegreerde reinigingsmiddelentank beschikt. Zo hoef je het reinigingsmiddel niet steeds vooraf op het te reinigen oppervlak aan te brengen.

Waarvoor kan je een hogedrukreiniger gebruiken?

  • ontmossen van dak
  • reinigen van terras, paden of oprit
  • wassen van de wagen
  • oude verfresten op hout of ijzer verwijderen
  • olievlekken uit garage verwijderen
  • ontsmetten van een zwembad of sauna
  • verstopte afvoer en buizen ontstoppen (met een rioolslang)
  • reinigen van gereedschap

Reageer