De DX900 moet hét vlaggenschip worden voor Panasonic deze zomer en mag je volgens het bedrijf ‘gerust naast een OLED-tv plaatsen.’ Of dat daadwerkelijk ook zo is, lees je in onze review.

Design

Beginnen doen we echter bij het design. Na het installeren merkten we al snel op dat de DX900 er heel stevig uitziet. Het scherm is niet superdun en komt met een stevige standaard met twee kleine voetjes op zo’n vijf centimeter van het uiteinde en een steun die achter het scherm doorloopt.

De afwerking bestaat uit een glanzend donkergrijze kleur, met een dunne kader rond het display. Het scherm staat onder een lichtjes achterover hellende hoek. Dit zou een beter kijkresultaat moeten opleveren, maar wij hebben het toch meer voor een ‘standaard’ recht scherm. Het display is trouwens niet gebogen, net zoals de meeste tv’s van 2016.

Smart TV-omgeving

De DX900 draait, net als de andere Smart TV’s van Panasonic, op Firefox OS. Een beetje een outsider als besturingssysteem (met Android TV en webOS als voornaamste spelers), maar we zien een positieve evolutie hierin. Het Home-scherm geeft je toegang tot de tv, applicaties en externe apparaten en krijgt ook een shortcut op jouw afstandsbediening.

Het systeem werkt ook via pins of snelkoppelingen. Die doen dienst als een soort favorieten die je snel kan openen. Bij de eerste opstart wordt de werking van het systeem je netjes uitgelegd. Via vier pop-up bars aan de zijden kan je allerlei informatie snel tevoorschijn halen. Welke info dat wordt, kan je ook zelf gaan kiezen voor een echt persoonlijk resultaat.

Het hele systeem wordt steeds intuïtiever en gaat fel richting webOS van LG. Bladeren doorheen de menu’s werkt niet altijd even vlot, maar voor de rest krijg je een overzichtelijk menu in een sober kleedje. Simpel, maar eerlijk, en een serieuze stap vooruit.

dx900-2

Beeldkwaliteit

De DX900 is een Ultra HD-tv en de 4K-content die we konden testen, zag er subliem uit. De scherpte is fenomenaal. Ook de upscaler doet goed zijn werk en vertoont slechts een minimum aan onzuiverheden en artefacten.

Met het kleurenpalet zat het uit de doos redelijk goed, met iets te veel grijstonen naar onze smaak. De kleuren zijn wel mooi egaal, maar misschien iets te zacht.

Hét paradepaardje van het toestel is echter het contrast. Om het met een boude uitspraak te doen: de DX900 moet zowat de beste zwartwaarden leveren die we bij een led-tv hebben gezien. Zet de DX900 naast een goeie OLED-tv en je zal nog steeds een verschil zien in contrastwaarden, maar bekijk de televisie als een alleenstaand toestel en je zal zeker onder de indruk zijn.

Klik hier om producten in te laden

De algemene kalibratiemogelijkheden zijn goed en eenvoudig in te stellen voor de eindconsument. Je beschikt over twee beeldinstellingen: dynamisch en normaal. Van de twee zal je altijd ‘normaal’ selecteren, aangezien het beeld veel aangenamer is om naar te kijken en ook veel waarheidsgetrouwer is.

Veel keuze heb je dus niet, maar dat maakt eigenlijk niet zo veel uit want het beeld is goed uitgebalanceerd. Wij verlaagden het contrast nog van 90 naar 80 en kozen voor de kleurtemperatuur normaal (of eventueel Warm 1). Ga je een stapje verder naar Warm 2, dan krijg je te veel oranje tinten.

dx-900-1Zoals vaak zal je wel moeten gaan kiezen tussen een echt helder beeld of een beeld zonder enige vorm van storingen. Intelligent Frame Creation zorgt voor reductie van wazig beeld, filmafvlakking en een goede verwerking van scherpe bewegingen. Zet je de functie aan, krijg je een superscherp beeld, wat wel ten koste gaat van de helderheid. Wij vonden de extra scherpte het iets te donkere scherm niet waard, maar kijk je naar Full HD-beeldmateriaal (of van lagere resolutie), zal je waarschijnlijk de functie inschakelen.

Geluid

Qua geluid krijg je vier opties voorgeschoteld: Standaard, Muziek, Sfeer en Gebruiker. In principe kies je al snel voor Standaard, maar wij vonden de bas nogal dof en iets te veel aanwezig. Het geluid is wel mooi ruimtelijk.

Als je gaat spelen met surroundmodus, verbetert het wel. Je kan kiezen tussen virtuele surround of diffuse surround. Diffuse surround gaat het geluid verspreiden over jouw televisie, terwijl virtuele surround dat effect eigenlijk gewoon nabootst. De balans zit echter niet altijd volledig juist: je krijgt iets te veel bastonen, zelfs bij extra bas uitgeschakeld.

We kunnen ons best wel voorstellen dat sommige consumenten het geluid van de DX900 best weten te appreciëren, net omdat je niet het gevoel hebt dat je naar een tinnen kast zit te luisteren, maar ons klonk het iets te articifieel. Een soundbar of surround lijkt voor ons zeker geen overbodige luxe.

REVIEW OVERVIEW
Design
Beeld
Geluid
Kenmerken

Reageer