Samsung 8K tv

De nieuwe generatie 8K televisies zal moeten voldoen aan enkele richtlijnen, als het afhangt van de 8K Association waartoe onder meer Panasonic en Samsung behoren.

De technologie achter 8K staat nog in zijn kinderschoenen, maar dat weerhoudt enkele fabrikanten niet om nu al de basisvereisten voor een goede 8K tv te definiëren.

Wat zijn deze criteria?

Naast de 8K resolutie (7640 x 4320 pixels) gaat het om een (input) frame rate van 60fps, een minimum piekhelderheid van 600 nits en de videocompressie-standaard HEVC. Ook de aanwezigheid van HDMI 2.1-aansluitingen is een basisvoorwaarde.

Bovendien zijn er nog extra vereisten zoals de mogelijkheid om HDR (High Dynamic Range) beelden te tonen, wat niet echt een verrassing is. Een andere is de aanwezigheid van een makkelijk te navigeren smart tv-platform.

De 8K Association wil eveneens een afzonderlijk logo uitbrengen voor tv’s die de basisvereisten ondersteunen. Of dat ook voor consumenten een goede zaak is, valt te betwijfelen. Heel wat televisiefabrikanten zoals LG, Philips en Sony maken (voorlopig) nog geen deel uit van de 8K Association.

Overzicht van 8K televisies

Reageer