Yamaha is verheugd om op 3 maart een nieuwe ‘Een goede gezondheid van je gehoor’-website te lanceren op de Internationale Dag van het Gehoor, zoals bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Vanaf het prille begin heeft Yamaha harten in vervoering gebracht en levens verrijkt met muziek en geluid. En dit willen we blijven doen. Met onze aanpak voor een gezond gehoor willen we luisteraars bewust maken van de risico’s van gehoorschade en hen voorlichten hoe ze verantwoord van muziek kunnen genieten.
HET RISICO VAN GEHOORVERLIES NEEMT TOE
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat circa de helft van alle 12- tot 35-jarigen risico loopt op gehoorverlies. Er is een direct verband aangetoond tussen langdurige luistersessies en blootstelling aan een hoog volume via hoofd- en oortelefoons.
OVER HET GELUIDSVOLUME VAN MUZIEK
Continu naar harde muziek luisteren is natuurlijk slecht voor je gehoor. Daarom zijn er trends binnen de audiobranche om het geluidsniveau bij de bron te verlagen, bijvoorbeeld met hoofdtelefoons, oortelefoons, muziekspelers enzovoorts. Vooral in Europa komen er steeds meer internationale normen om het maximale geluidsdrukniveau te beperken tot maximaal 100 dB. Daarbij kunnen er tijdens live optredens, concerten en evenementen beperkingen gelden wat betreft het geluidsniveau, waarmee wereldwijd wordt geprobeerd het gehoor van mensen te beschermen tegen te hoge geluidsvolumes.
INZICHT IN DAGELIJKSE GELUIDSNIVEAUS
Inzicht in dagelijkse geluidsniveaus is van essentieel belang om te begrijpen hoe geluid via hoofd- en oortelefoons bij je binnenkomt. Een niveau hoger dan 100 dB vormt een belasting voor ons gehoor en bij 130 dB is het luid genoeg om ons gehoor te beschadigen.
Voor een goede gezondheid van je gehoor houd je tijdens het luisteren rekening met zowel het geluidsniveau als de totale luistertijd. Hoe vaker je naar muziek luistert, hoe lager het volume hoort te zijn. Het onderstaande schema kan dienen als richtlijn, maar is geen medisch advies.
ZORG GOED VOOR JE GEHOOR
GEEF JE OREN TIJD OM TE RUSTEN
Je oren raken vermoeid van dagelijkse geluiden. En niet alleen van het geluid van muziek. Stilte is belangrijk, vooral als je gehoor wordt blootgesteld aan lawaaierige omgevingen. In dit soort situaties kan het dragen van oortjes een oplossing zijn. Deze houden geluidsfrequenties die voor gehoorschade kunnen zorgen tegen en laten minder schadelijke omgevingsgeluiden door.
WEES VOORZICHTIG MET VOLUME
In situaties met veel omgevingsgeluid is het verleidelijk om het volume van je muziek op te schroeven tot een onveilig niveau. En vaak heb je dat zelf niet eens in de gaten. Controleer tijdens het luisteren naar muziek daarom regelmatig hoe hard je muziek eigenlijk staat.
KIES OOR- EN HOOFDTELEFOONS DIE NIET BELASTEND ZIJN VOOR JE GEHOOR
Dankzij de unieke Listening Care-functie in de oor- en hoofdtelefoons van Yamaha kun je genieten van een rijke geluidskwaliteit, zelfs op een laag volume. Vanwege de speciale gevoeligheid van het menselijk oor zijn lage en hoge tonen op lage volumes minder goed te horen. Om deze frequenties beter te horen heb je wellicht onbewust de neiging om het geluidsniveau gevaarlijk hoog te zetten. Listening Care bewaakt het geluidsniveau en zorgt voor een optimale correctie van de hoge en lage frequenties die moeilijk hoorbaar zijn, waarbij de originele geluidsbalans behouden blijft. Dit resulteert in buitengewoon natuurlijk geluid dat een prettige luisterervaring biedt zonder je oren te vermoeien.
Reageer