De oude energielabels die gebruik maken van een schaal van A+++ tot G worden vervangen door een eenvoudiger systeem met een nieuwe schaal die loopt van A tot G.

Het verschil tussen A+++ en A++, om maar één voorbeeld te noemen, leidde in de praktijk tot te veel verwarring bij consumenten, zegt de Europese Commissie.

Labels zoals A+++, A++ en A+ verdwijnen dus en er wordt teruggegrepen naar de originele schaal tijdens de eerste fase van de energielabels: A tot G. De Europese energielabels bestaan al sinds 1995.

energielabel 2021De nieuwe labels zullen vanaf 1 maart 2021 verplicht worden ingevoerd voor commerciële en huishoudelijke huishoudtoestellen zoals vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogkasten, apparaten zoals televisies en displays, en verlichtingsproducten.

De vernieuwde labels moeten het energieverbruik bij gezinnen verder laten dalen. Tegen 2030 hoopt men op die manier een jaarlijks energieverbruik van 38 TWh uit te sparen. Dat is het equivalent van de jaarlijkse consumptie van een land ter grootte van Hongarije.

De energielabels zullen voortaan ook worden geregistreerd in een pan-Europese database met de naam EPREL. De Europese Commissie schat dat 10 tot 25% van de huidige producten op de Europese markt geen accuraat label dragen.

Reageer