Minister van Media Sven Gatz lanceerde onlangs de digitale radiodienst DAB+ voor in en rond Brussel. Het is de eerste stap in een volledige DAB+-dekking in heel Vlaanderen. Maar wat is DAB+ eigenlijk en waarom is een overstap zo interessant? Een woordje uitleg.
DAB?
DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees systeem dat het mogelijk maakt om via digitale weg radiosignalen te ontvangen. Het biedt een alternatief voor de analoge signalen van bijvoorbeeld de FM-radiofrequentie.
De DAB-techniek bestaat al een tijdje en is eigenlijk al in ontwikkeling sinds 1981. Omdat er bij de eerste versie toch wat problemen waren, begon het World DAB Forum in 2005 met de ontwikkeling van een opvolger: DAB+.
Waarom is DAB+ zo interessant?
De vraag die je je eigenlijk moet stellen, is: waarom niet? Digitale radio heeft een aantal grote voordelen op analoge radio: de geluidskwaliteit is beter, je hebt geen last meer van storing en er is veel meer ruimte voor andere zenders in vergelijking met de huidige FM-band.
DAB+ maakt het ook mogelijk om randinformatie mee te sturen met de uitzendingen en, heel interessant voor de gebruiker, om radioreclames weg te filteren.
Zijn er ook nadelen?
Het enige nadeel aan DAB+-radio is er gelukkig een die relatief gemakkelijk op te lossen valt. Momenteel is de aankoopprijs van een DAB+-radio redelijk duur. Uiteraard heb je wel zo’n toestel nodig om digitale radio te ontvangen, want een klassiek model is hier niet op voorzien.
Om DAB+ aantrekkelijker te maken voor de consument, kunnen fabrikanten overstappen naar massaproductie van DAB+-toestellen, waardoor de prijs moet zakken.
DAB+ in België?
Zoals we al aangaven is DAB+ sinds kort beschikbaar in en rond Brussel. Een verdere uitrol laat nog even op zich wachten, maar komt er wel.
Update okt 2017: Alle radiozenders van VRT nu te beluisteren in DAB+
Momenteel zijn zeven commerciële zenders (TOPradio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, FamilyRadio en ClubFM) kan je nu in digitale HD-kwaliteit.
De toekomst van radio?
Het lijkt duidelijk dat digitale radio het binnen afzienbare tijd zal overnemen van het klassieke analoge systeem. Eens de DAB+-radio steeds meer de weg naar onze huishoudens en wagens vindt, lijkt een volledige overstap naar DAB+ slechts een kwestie van tijd. In Noorwegen staan ze al een stap verder: in januari 2017 wordt FM-radio daar stopgezet en zal er enkel nog digitale radio beschikbaar zijn. Ons land zal ongetwijfeld volgen.
Reageer