Waar sommige allergieën gedurende een paar maanden pieken, is een huisstofmijtallergie iets waar je gedurende het hele jaar rekening mee moet houden. Wij gebruiken nu zo’n twee jaar de Aqua+ Anti-Allergy-stofzuiger van Thomas en bekeken de effecten.

De ene allergie is de andere niet. Waar hooikoortslijders tijdens de lente- en vroege zomermaanden door een korte, hevige piek gaan waarbij ze heel veel last kunnen hebben van een verstopte neus, niesbuien, tranende of gezwollen ogen en hoesten, is een huisstofmijtallergie het hele jaar aanwezig, zij het prominenter bij warme temperaturen.

Wie allergisch is aan huisstofmijt, moet daar dus gedurende het hele jaar rekening mee houden. Omdat huisstofmijten zich vooral op warme, donkere plaatsen nestelen is aangepast, antiallergisch beddengoed al een mooie start, best gekoppeld aan een goede verluchting van de (slaap)kamer. Maar waar velen niet altijd bij stilstaan, is dat er één alledaagse activiteit is die bijzonder vervelend kan zijn voor zij die aan huisstofmijtallergie lijden: stofzuigen.

Gewone stofzuiger vs. antiallergietoestel

Bij een gewone stofzuiger bevat de uitgeblazen lucht nog heel wat irriterende (stof)deeltjes die door de kamer geslingerd worden en hierdoor niesbuien en tranende ogen kunnen veroorzaken. Bovendien hangt een huisstofmijtallergie vaak samen met huidaandoeningen, zoals eczeem. Een gewone stofzuiger kan ook de jeuk verergeren en zo van de woning één grote nachtmerrie maken voor wie hier gevoelig voor is, en zo dus ook voor onze redacteur.

De oplossing? Een speciale ‘antiallergie’-stofzuiger die ervoor zorgt dat de uitgeblazen lucht geen irriterend effect heeft. Verschillende fabrikanten hebben zo’n toestel binnen het gamma, waaronder ook het Duitse Thomas. Twee jaar geleden mochten wij aan de slag met de Aqua+ Anti-Allergy, een toestel dat zich specifiek op mensen met een huisstofmijtallergie richt, en wij gebruiken het nog steeds. Het leek ons dan ook interessant om het verschil op een langere termijn van naderbij te bekijken.

Weg met niezen

Er zullen niet veel mensen zijn die echt met plezier schoonmaken, maar voor Onze Man is stofzuigen al jaren een hels karwei. De combinatie van rondvliegend stof en warme lucht stond gegarandeerd synoniem met een paar lastige uren vol irritatie, niesbuien en een lopende neus.

De Aqua+ Anti-Allergy-stofzuiger van Thomas pakt dit probleem aan bij de oorzaak: de uitgeblazen lucht van de stofzuiger. Het toestel is daarvoor uitgerust met een HEPA-filter, die 99,99% van alle deeltjes tegenhoudt. En je leest het al in de naam van het toestel: er is ook een waterfiltersysteem aanwezig. Deze zorgt ervoor dat de 0,01% van de deeltjes die wél nog door de HEPA-filter geraken, bevochtigd worden en neerslaan op de vloer.

Het resultaat? Een pak minder kriebels in de neus en ogen en bijgevolg een serieuze daling in het aantal niesbuien, zowel tijdens als na het stofzuigen.

We raden het natuurlijk nog altijd niet aan om echt boven de stofzuiger te gaan hangen, maar het verschil met een gewone toestel is best wel groot. In de ruim twee jaar dat we het toestel gebruikten, hebben we nooit echt dezelfde reactie gehad die we ervoor wel hadden.

We gaven het al aan: een allergie aan huisstofmijt gaat vaak gekoppeld met huidaandoeningen en Onze Man merkte ook hier zeker verbeteringen: minder snel last van droge huid en eczeem was het aangename gevolg.

Meer werk

De Aqua+ Anti-Allergy maakt gebruik van een waterfiltersysteem en dat brengt wel wat extra werk met zich mee, vooral na het stofzuigen. Het stof en vuil wordt immers opgevangen in de uitneembare watertank, en die moet uiteraard leeggemaakt en schoongemaakt worden.

Dat is een beetje een vuil werkje (hoopjes stof die samenplakken in een bak water) en de onderdelen weer volledig proper krijgen is niet altijd simpel, maar het is de voordelen van het toestel absoluut waard.

Conclusie

Heel wat toestellen beloven op een of andere manier allergische reacties tegen te gaan, maar de Aqua+ Anti-Allergy doét dat ook. Mensen met een huisstofmijtallergie kunnen hierdoor opnieuw stofzuigen zonder daarna uren aan een stuk te lopen niezen.

De Aqua+ Anti-Allergy is niet de goedkoopste stofzuiger, maar zeker ook niet de duurste. De 279 euro die je voor het toestel betaalt, is het zeker waard als je de voordelen ernaast zet. Een aanrader!

Reageer