Thomas Aqua Pet+

Wie allergisch is voor stof, pollen en huismijt of huisdieren heeft rondlopen, is steevast aangewezen om de woning sneller schoon te maken. In deze duotest bekijken we twee unieke toestellen op de markt.

De Aqua+ Pet & Family mikt op de bezitter van huisdieren en kan ook ingezet worden voor het nat reinigen van tapijten of harde vloeren. De Aqua+ Anti-allergy stofzuiger focust zich specifiek op mensen met een huisstofmijtallergie. Mensen met deze allergie hebben vaak last van huidziektes als eczeem, ademhalingsaandoeningen als astma of een verstopte neus en niesbuien.

Het verschil met een gewone stofzuiger en die van Thomas zit hem in het gepatenteerde waterfiltersysteem met afwasbaar HEPA-filter en micro-uitblaasfilter. Deze combinatie van filters houdt 99,99% van alle deeltjes tegen. De uitgeblazen lucht is niet alleen schoon maar ook merkbaar frisser door de microscopisch kleine vochtdeeltjes die na bevochtiging door de waterfilter in de lucht zijn achtergebleven. De overige 0,01% van de stofdeeltjes die nog vrijkomt, is licht bevochtigd en slaat hierdoor neer op de vloer, zodat ze geen allergische reacties meer geven.

Bij gebruik van het waterfiltersysteem hoef je bovendien niet meer naar de winkel te hollen om stofzakken. Wie toch liever af en toe een stofzak wil gebruiken, kan dat nog steeds.

Een bijkomend voordeel is dat je met beide stofzuigers ook vloeistoffen op waterbasis kan opzuigen.

Bediening

Bij het stofzuigen start de stofzuiger steeds in de ecomodus, dat is zo’n 65% van het vermogen. Door de zacht aanvoelende startknop wat langer in te drukken, kan je nog drie andere vermogensniveaus selecteren, en zo de stofzuiger beter afstemmen op verschillende vloerbedekkingen.

Met volledig uitgetrokken snoer en telescopische buis halen beide stofzuigers een actieradius van 11 meter vanaf het stopcontact. De automatische kabelopwikkeling maakt dat het snoer in geen tijd opgerold is.

Accessoires

Qua meegeleverde accessoires is Thomas erg gul. De Pet & Family heeft een omschakelbaar mondstuk voor tapijt en harde vloeren, een kierenzuiger, een textielmondstuk speciaal voor dierenhaar, een turboborstel voor tapijt(vloeren) en een meubelzuiger. Voor het gebruik als waszuiger levert Thomas een kleiner en groter waszuigmondstuk mee.

De Anti-Allergy heeft een tapijtzuigmond, een omdraaibare parketborstel, een borstel voor matrassen en zetels, een kierenzuiger en een meubelzuiger. De meegeleverde borstels en accessoires maken beide stofzuigers geschikt voor alle vloeren: laminaat, parket, tapijt of natuursteenvloeren.

Heel handig bij de Anti-Allergy is het opbergcompartiment achteraan het toestel, waar je je verschillende accessoires in kwijt kan. Je hebt altijd de verschillende mondstukken mee met je stofzuiger. De Pet & Family heeft dat compartiment niet, want de plaats wordt ingenomen door de schoonwatertank.

Stofzuigen, waszuigen en natzuigen: de proef op de som

Centraal staat de Aqua+ technologie van Thomas. Die maakt het mogelijk met slechts één liter water stof in huis, dierenharen en fijne partikels aan zich te binden waardoor de uitblaaslucht volledig schoon blijft.

Het waterfiltersysteem bestaat uit een opvangbak voor het vuil water, een tweedelig filterdeksel, een aanzuigfilter en een waszuigelement. Eerst dienen we de opvangbak voor vuil water met 1 liter schoon water te vullen. Dat kan eenvoudig door het deksel van de stofzuigerbehuizing te openen en via de bovenste opening te vullen. Let er wel goed op dat het waszuigelement zich niet in deze opvangbak bevindt. Opnieuw goed vergrendelen en je kan starten met stofzuigen. De stofzuiger doet erg goed zijn werk, te meten aan de vervuiling van ons opvangwater. Die visuele feedback is erg handig en doet je beseffen dat er heel wat stof rondslingert in huis.

Hoe gaat het in zijn werk? De opgezogen lucht wordt eerst met water besproeid en daarna afgevoerd naar de opvangbak voor vuil water. De bevochtiging vooraf zorgt ervoor dat de stof- en vuildeeltjes beter worden opgenomen in het water. De lucht die toch nog naar buiten gaat, passeert een HEPA-filter en een micro-uitblaasfilter. Die uitgebreide filtering is ook de gerenommeerde British Allergy Foundation niet ontgaan, dat beide stofzuigers voorziet van zijn ‘Seal of Approval’.

Een ander paar mouwen, althans bij de Pet & Family, is het waszuigen. Om van start te gaan dien je een aantal extra handelingen uit te voeren in vergelijking met daarnet. Zo dien je steeds het waszuigelement bovenaan in de opvangbak voor vuil water te plaatsen. Een tweede stap is het vullen van de schoonwatertank met lauw water en de juiste dosering reinigingsconcentraat Thomas ProTex, afhankelijk van de toepassing. Tot slot dien je de sproeileiding met behulp van clips aan de zuigslang en telescopische buis vast te maken, te koppelen aan de stofzuiger via een connector en de speciale waszuigmond op de buis te schuiven. Het waszuigmondstuk stel je in op harde vloeren of tapijtreiniging.

Een hele mondvol, we weten het, maar eens je van start kan gaan is het reinigen kinderspel. Naast het inschakelen van de stofzuiger dien je ook de tweede knop, de pompknop, in te drukken. Door vervolgens de sproeihendel in te drukken, pompt de stofzuiger de reinigingsvloeistof naar de waszuigmond die het aanbrengt op de vloer of het tapijt. Je houdt de sproeihendel ingedrukt en trekt het waszuigmondstuk van voren naar achterenover het tapijt of de vloer. Laat de sproeihendel los en ga vervolgens nog eens over dezelfde baan om de ingespoten vloeistof opnieuw af te zuigen.

Tot slot kan je ook vloeistoffen opzuigen met de twee stofzuigers. Reken niet op grote hoeveelheden maar een gemorst glas kan nog net. Opnieuw dien je het waterfilter te voorzien van het waszuigelement.

Onderhoud

Na het stofzuigen met het waterfiltersysteem kan je niet meteen de stofzuiger opzij zetten. De opvangbak met vuil water dient geledigd te worden, en indien nodig – wij raden het alvast aan na elk gebruik – reinig je de waterfilter en de behuizing. Ben je aan de slag gegaan met het nat reinigen van vloeren of tapijten dien je ook het gehele sproeisysteem en de schoonwatertank te reinigen met water.

Reageer