Vinylplaten mogen dan wel aan populariteit winnen, toch kiezen we de laatste jaren liever om onze muziekbibliotheek op een digitale manier te bewaren. Maar jouw gekochte cd’s digitaliseren is een pak werk en is meer dan zomaar de nummers rippen op jouw computer. Wij helpen je op weg!

Kies het juiste formaat

Allereerst moet je stilstaan bij het formaat waarin je jouw nummers gaat opslaan. Het formaat bepaalt immers de grootte van jouw bestanden en ook de kwaliteit ervan.

Een eerste feit dat je moet weten is dat de mp3-indeling (het meest populaire formaat voor digitale muziekbestanden) qua kwaliteit een pak minder is dan cd’s. Mp3 is echter populair omdat het heel weinig plaats inneemt. Je kan dus heel veel nummers op jouw mobiele muziekspeler opslaan.

De komst van streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal hebben de mp3-speler echter zo goed als overbodig gemaakt. Bovendien is door multiroomstreaming en stevige, snelle thuisnetwerken het mp3-formaat een pak minder interessant. Want als je toch in hoge kwaliteit kan streamen en je je geen zorgen hoeft te maken om opslagruimte, waarom zou het dan niet doen?

Daarom is een lossless formaat zoals FLAC of Apple Lossless zeker het overwegen waard. Deze zullen meer schijfruimte innemen, maar de kwaliteit is meteen ook een pak beter.

FLAC is het meest ondersteunde formaat en kan achteraf gemakkelijk geconverteerd worden naar andere formaten, maar werkt niet out-of-the-box met Apple-producten. Via enkele omwegen kan je FLAC echter wel aan de praat krijgen op iTunes of iOS.

Kies de juiste software

Wanneer je jouw cd gaat rippen naar jouw computer, zal er uiteraard altijd een stukje software aan te pas komen. Bij Windows is dat standaard Windows Media Player, bij Apple iTunes. Voor mp3-bestanden zijn deze programma’s meer dan goed genoeg.

Wie echter meer kwaliteit wil, kijkt beter iets verder. Heel wat Windows-audiofielen zweren bij Exact Audio Copy. Wil je een programma dat iets simpeler in mekaar zit, dan is CDex een goed alternatief.

Mac-gebruikers zitten dan weer goed bij Max.

Albumhoesjes en tags

Natuurlijk wil je ook dat jouw muziekbibliotheek er mooi uitziet. Dat kan via albumhoesjes en extra informatie van het nummer, zoals de artiest en de naam van het album. Dit is vooral leuk als je doorheen je collectie gaat bladeren op een (televisie)scherm.

Let wel op dat je de tags (dus met de albumcover en zo in) in het muziekbestand zelf zet. Een programma dat je daarbij kan helpen is MediaMonkey. Die gaat al het opzoekwerk voor je doen en mocht er toch nog een hoes ontbreken, kan je die manueel gaan opzoeken en toevoegen.

 

Reageer