Alex Knox - Dyson

20 jaar nadat Dyson de eerste stofzuiger met cycloontechnologie – en dus zonder stofzak – lanceerde is het nu de beurt aan een stofzuiger die niet langer een filter nodig heeft. Een echt huzarenstukje, als we Alex Knox, Design Director bij Dyson mogen geloven. We spraken met hem op de IFA-beurs in Berlijn, waar de Cinetic aan pers en het grote publiek werd voorgesteld.

Misschien moet u eerst vertellen waarom jullie zo’n stofzuiger hebben ontwikkeld?

“Bij Dyson zijn we steeds gefascineerd om oplossingen te bedenken die komaf maken met problemen of frustraties waarmee mensen worstelen. Toen James Dyson twintig jaar geleden de eerste stofzuiger met cycloontechnologie ontwikkelde, kwam daaruit voort dat er ook niet langer een stofzak nodig was.”

“Het probleem bij een stofzuiger met stofzak is dat de stofdeeltjes zich nestelen in de minuscule openingen van de stofzak, en dat verhindert dat de lucht er optimaal doorheen gaat. Dus het moment waarop je zo’n stofzuiger begint te gebruiken, vermindert eigenlijk meteen zijn prestatie. De cycloon lost dat probleem op. De centrifugale krachten die optreden binnen de cycloon vangen de kleinere stofdeeltjes op en duwen ze richting stofreservoir.”

“Ondertussen zijn er verschillende stofzuigers met cycloontechnologie op de markt, en een heleboel onder hen zijn niet echt efficiënt”, vertelt Alex Knox. “Veel van het stof gaat nog steeds door de cycloon, en eindigt op de filter van de stofzuiger. Onderhoud je die filter niet, dan begint deze de rol van een stofzak te spelen, en verliest de stofzuiger aan prestaties en aan zuigkracht.”

“De reden waarom we deze Cinetic ontwikkelden, gaat over het oplossen van dit laatste probleem. De uitdaging voor onze designers was om niet langer deze filter te moeten onderhouden of te vervangen, en bovendien ervoor te zorgen dat er geen verlies aan zuigkracht optreedt.”

En hoe gingen jullie te werk?

“Het eerste wat we deden, was nagaan hoeveel stof mensen thuis vergaren. En dat was een heleboel. Een huishouden verzamelt over tien jaar, de levensduur van een stofzuiger, een duizendtal gevulde stofreservoirs. Dat is gigantisch, en we dienden in onze tests een equivalent van tien jaar aan stof te gebruiken.”

“Een eerste doel was om de machine zeer efficiënt te maken. Zo gebruiken we 54 kleinere cyclonen: ze genereren hogere centrifugaalkrachten en vangen kleinere stofdeeltjes. Maar er is wel een risico aan verbonden: hoe kleiner de cycloon, hoe waarschijnlijker het is dat deze verstopt raakt. De oplossing was om cyclonen te ontwikkelen met flexibele uiteinden. De beweging van de luchtstroom veroorzaakt oscillatie van de zachte cyclonen. Door de draaiende bewegingen van de Cinetic cyclonen wordt voorkomen dat stof zich gaat nestelen in de uiteinden.”

“De zoektocht naar het geschikte materiaal voor de uiteinden van de cyclonen was er één van lange adem”, vertelt Alex. “Het mocht niet te hard zijn want dan kan het stof blokkeren, en anderzijds mocht het niet te zacht zijn, want dan zou de oscillatie niet meer juist zijn en zou de efficiëntie afnemen van de cycloon. Het uiteindelijke resultaat werd een vorm van zacht rubber.”

“Tijdens de tests, het vergaren van het equivalent van 10 jaar aan stof, traden er geen wijzigingen op in de kenmerken van het rubber, en bleef de zuigkracht behouden”, aldus Alex. “Het resultaat is de Dyson Cinetic, een stofzuiger zonder stofzak, zonder verlies aan zuigkracht en zonder filteronderhoud.“

James Dyson DC52

Heeft u onderzoek gedaan rond het filtergebruik bij consumenten?

“De bevindingen waren duidelijk: de meeste mensen onderhouden hun filters niet. Of ze vergeten het. Ze weten zelfs niet dat de stofzuiger een filter heeft. Ondanks al onze pogingen om de toegang en plaats van de filter zo eenvoudig mogelijk te houden, dat de filter eenvoudig te reinigen is, doen mensen het gewoon niet. Dat was de reden om de filter volledig weg te laten.”

Waarom nu?

“De initiële focus van de Dyson stofzuiger was het probleem van de stofzak aan te passen. Door onze toenemende kennis over cyclonen al die jaren, werden we attent gemaakt op dat probleem van die filter. De Cinetic is het resultaat van bijna zes jaar intensief onderzoek en ontwikkeling door een team van 29 Dyson ingenieurs. Om een idee te geven: tijdens de ontwikkeling werden liefst tweeduizend prototypes gemaakt.“

Welke problemen zou u nog willen oplossen wat stofzuigers betreft?

Er blijven steeds verbeteringen mogelijk op het vlak van prestaties en gebruiksgemak. Het uiteindelijke doel is stofzuigen eenvoudig maken. De ultieme oplossing is volgens mij een robotstofzuiger. Ik kan zeggen dat we er volop mee bezig zijn, maar op dit moment nog niks kunnen bekendmaken. We zien het vooral als een stofzuiger die automatisch kan schoonmaken, en niet als een robot die probeert een beetje schoon te maken. ‘s Avonds wil je thuiskomen en kunnen zeggen: Ja, dat is inderdaad schoon…”

James Dyson DC52

Reageer