Smappee is een Vlaamse startup die energiemeting thuis wil vergemakkelijken en je energieverbruik wil doen dalen. We testen de energiemonitor.
Minder energie verbruiken is een hot topic, nu de energiebevoorrading van België op een kantelmoment staat. Alle kleine beetjes helpen, en dat begint in je eigen woning, bijvoorbeeld met de Smappee energiemonitor.
De Smappee is een klein bakje dat je ter hoogte van je meterkast aansluit op je elektrische installatie met een stroomklem. De energiemonitor meet continu het energieverbruik in de woning en geeft alle resultaten weer in een handige app op je smartphone of tablet.
Niet alleen je totale energieverbruik kan je met de app raadplegen, maar ook het verbruik opgesplitst per toestel. Het is net deze feature die van Smappee een uniek product maakt.
De Smappee is niet bijster goedkoop (199 euro) maar volgens oprichter Stefan Grosjean betaalt Smappee zichzelf in twee tot vier jaar terug doordat je actief kan ingrijpen op je elektriciteitsverbruik. Verborgen energievreters, sluipverbruik of oudere toestellen die ongewoon veel verbruiken, zijn zo veel makkelijker te ontdekken.
Installatie
Installeren is een fluitje van een cent. De energiemonitor plaats je dicht bij je meterkast en sluit je aan met een stroomklem op de binnenkomende bruine stroomkabel van je elektriciteitsinstallatie.
Bovendien kan je de opbrengst van je zonnepanelen in kaart brengen door middel van een tweede stroomklem. Dit is al wat moeilijker want je moet de juiste kabels gaan zoeken in je installatie.
Als je met een overvolle zekeringkast zit met weinig plaats, is het niet zo evident om de klemmen te bevestigen, de kabels weg te werken en de kast mooi te laten sluiten. Slaag je daar in, dan heb je wel zowat het lastigste onderdeel van de installatie achter de rug. Wie liever niet prutst met zijn meterkast kan steeds een beroep doen op een installateur.
De volgende stap is het opnemen van Smappee in je thuisnetwerk. Met de handige WPS-knop maak je eenvoudig draadloos verbinding met je router, waarna de opname in jouw thuisnetwerk volledig geautomatiseerd verloopt. De Smappee heeft enkel een draadloze verbinding en geen ethernetpoort.
Daarna rest je enkel nog de app op je smartphone of tablet te installeren, en maak je een account bij Smappee aan. Met deze account kan je bovendien online op de website van Smappee de belangrijkste cijfers en notificaties raadplegen. De app is wel veel uitgebreider dan de My Smappee-oplossing en heb je nodig om bijvoorbeeld toestellen te herkennen en aan te leren.
Energie meten per toestel
In het hoofdscherm van de app zie je in een oogopslag je huidige real-time energieverbruik, eventueel sluimerverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Visueel worden deze gegevens getoond in de vorm van grote bubbels die in grootte variëren ten opzichte van elkaar, en als gevolg van het energieverbruik.
Tot zover niks nieuws onder de zon. Dé opvallende functie van de Smappee is dat hij in staat is het energieverbruik te meten van afzonderlijke toestellen en apparaten. Via de eigen ontwikkelde Smappee-technologie worden de storingspatronen van elk apparaat dat in je elektrische installatie is aangesloten herkent, en kan de app het energieverbruik ervan weergeven in één handige app op je smartphone of in de cloud.
Het grote voordeel van Smappee is dat je geen aparte energiemeters per stopcontact moet gaan voorzien. Tenzij je bepaalde apparaten afzonderlijk wil gaan in- of uitschakelen (zie verder).
Herkennen van toestellen: automatisch én manueel
Het herkennen van toestellen vraagt wel wat moeite van jou. Wat het detecteren van deze apparaten betreft zijn er twee opties. De eerste is automatisch: na installatie gaat de Smappee zelf op zoek naar apparaten, en geeft het deze een nummer. De eerste toestellen worden al teruggevonden na 24 uur, maar het duurt enkele weken voor het lijstje van toestellen in jouw woning is afgewerkt. Je gebruikt namelijk niet alle apparaten even frequent in de woning. Denk maar aan een friteuse of wafelijzer.
Alle toestellen komen terecht in de lijst ‘ontdekte toestellen’ met een toegekend nummer en een indicatie van het vermogen. Doorklikken op het toestel brengt je bij het DNA van het toestel zoals Smappee dat zo mooi omschrijft. Het is een visuele handtekening die het energieverbruik per dag, week, maand of jaar en de bijhorende kosten van elke toestel in kaart brengt. In datzelfde scherm kan je ook de frequentie en duur van inschakelen raadplegen.
Al deze gegevens moeten je helpen om te weten te komen over welk toestel het gaat, en het nummer te vervangen door een naam. Wij vonden het niet zo makkelijk, zeg maar bijna onmogelijk bij bepaalde gegevens, om na te gaan over welk apparaat het juist gaat.
Daarom kozen we bijkomende voor de tweede optie: het handmatig detecteren van elk toestel. De beste optie is om zo goed als alle toestellen uit te schakelen indien mogelijk, en dan manueel een detectie te gaan doen. De procedure bestaat er in om het toestel een tweetal keer in- en uit te schakelen waarna de Smappee een soort DNA-afdruk maakt van het toestel. Doordat alle toestellen uitgeschakeld zijn, zal het makkelijker lukken om een specifiek apparaat te detecteren.
Handig is dat er een database aanwezig is met zowat alle apparaten al in. Dat helpt je te herinneren welke toestellen er vandaag in een huishouden aanwezig zijn. En dat zijn er een heel pak…
Wat volgt na de herkenningsfase is een gedetailleerde samenvatting van elk toestel. In de app kan je de kostprijs van elektriciteit ingeven, en zo per toestel de daadwerkelijke kost in euro raadplegen. Overigens gaat Smappee de meetgegevens extrapoleren en zo een indicatie geven van het jaarverbruik van een toestel of een groep van toestellen.
Moeilijk om bepaalde toestellen te herkennen
Voor sommige toestellen blijft het moeilijk om te achterhalen over welke het gaat. Misschien kan Smappee op termijn op basis van geaggregeerde data een terugkoppeling naar de gebruiker geven, en al een indicatie geven over welk toestel het gaat. Niet iedereen kent het vermogen van een apparaat, en sommigen lijken zo sterk op elkaar dat het misschien onmogelijk is het er uit te halen.
Als je denkt het apparaat eenmaal gevonden te hebben, en je bekijkt achteraf de gebeurtenissen, dan zie je vreemde inschakelmomenten opduiken op tijdstippen waarvan je dacht dat het gevonden apparaat was uitgeschakeld. Er zit dan niks anders op dan het toestel als nummer door het leven te laten gaan of uit de lijst te verwijderen.
Ook geven we even mee dat toestellen die minder dan 40W verbruiken niet of nauwelijks gedetecteerd worden.
Toestellen in- of uitschakelen
Wens je verder te gaan dan enkel meten, bieden de comfortstekkers soelaas. De comfortstekkers – eentje wordt meegeleverd – heb je nodig om vanop afstand via je smartphone of triggers bepaalde apparaten in- of uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan je settopbox, televisie of andere AV-apparatuur waarvan je het stand-by gebruik wil gaan beperken.
Smappee biedt extra comfortstekkers in pakketten van drie of zes stuks aan, voor resp. 34,99 of 59,99 euro.
Uitgebreide triggers
Met een aantal nieuwe trigger-opties in de app werd de functionaliteit onlangs (oktober 2014) uitgebreid. Een trigger is niks anders dan een bepaald event dat ervoor zorgt dat je een apparaat (of groep apparaten) gaat in- of uitschakelen. Wanneer je de woning verlaat de televisie en decoder uitschakelen; of toestellen uitschakelen wanneer het verbruik te hoog ligt. En met het weekschema zijn de opties nog flexibeler: ga je op vakantie, dan kan je op gepaste tijdstippen de verlichting aansturen en zo jouw aanwezigheid simuleren. Een leuke uitbreiding als je het ons vraagt.
Mogelijkheden eindeloos met IFTTT
En met een eigen kanaal op de dienst IFTTT (if this then that) kan je nu makkelijk connecties opzetten tussen Smappee en andere apparaten of apps in het internet of things (IoT). Denk bijvoorbeeld aan je Philips Hue-lampen die rood kleuren bij buitensporig energieverbruik of een notificatie op je smartphone wanneer een bepaald apparaat wordt ingeschakeld.
Conclusie
De Smappee is een vernuftig apparaatje dat grote energieverslinders in jouw woning kan detecteren. Maar het blijft toch een technische bedoening om de verschillende toestellen in huis er uit te halen.
Smappee is een Vlaamse start-up en we kunnen dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. Bovendien wordt er achter de schermen hard gewerkt om het product nog beter te maken, met regelmatig updates en verbeteringen aan het product en de app.
Reageer