Een wereld waarin draden en connectoren niet meer nodig zijn om een film op jouw televisie te krijgen, en die aan een ongelooflijke snelheid en betrouwbaar werkt: dat is wat Keyssa voor ogen heeft met Kiss.

Je hebt het misschien al meegemaakt: je blijft met je voet haken achter een HDMI-kabel die naar jouw televisie loopt en door de kracht is de connector stuk. Of je stopt jouw USB-stick voor de honderdste keer omgekeerd in de poort (want zo zijn USB-sticks nu eenmaal) en de ingang gaat kapot. Ik het beste geval koop je een nieuwe kabel of stick, in het slechtste geval is jouw poort onbruikbaar en mag je een nieuwe televisie of computer in huis halen.

Net voor die problemen, en voor het bijkomende gemak, komt de Amerikaanse start-up Keyssa met Kiss.

Wat doet Kiss?

Kiss is kort gezegd een manier om alle kabels en poorten die bij elektronica horen te vervangen. Het zorgt voor een snelle, draadloze data-overdracht tussen twee apparaten.

Hoe werkt Kiss?

Die overdracht gebeurt via een systeem dat je kan vergelijken met NFC: je tikt twee apparaten tegen mekaar (vandaar de naam ‘Kiss’) en de overdracht begint.

De connectie wordt tot stand gebracht via een microchip die radiogolven uitzendt en een andere die die transmissie ontvangt. Simpel. NFC werkt op deze manier en ook draadloze opladers van bijvoorbeeld smartphones hanteren dit principe.

Wat is het verschil met NFC?

Het grootste verschil tussen Kiss en NFC zit hem in de snelheid en het vermogen. NFC is traag, heel traag. Het is ideaal voor kleine opdrachtjes, zoals het doorgeven van gegevens bij een betaling met je smartphone of het pairen van een smartphone met een Bluetooth-speaker.

Kiss werkt aan een snelheid van 6 Gigabits per seconde, wat zelfs sneller is dan een USB 3.0-verbinding. Een HD-film kan hierdoor op enkele seconden van het ene apparaat naar het andere verstuurd worden. Via NFC is dit ondenkbaar. Bovendien is Kiss heel energiezuinig.

Niet zomaar een start-up

We gaven al aan dat Kiss een product is van Keyssa. Dit mag je echter met een korrel zout nemen: het bedrijf werd immers opgericht door Eric Almgren, die mee aan de wieg stond van Silicon Image, dat achter de HDMI-standaard staat. Almgren en zijn team zijn dus geen beginnelingen in het vak.

Ook aan fondsen ontbreekt het Keyssa niet: achter het bedrijf schuilt zo’n 47 miljoen dollar, verkregen door steun van onder meer Dolby, Intel en Samsung.

Kiss in de praktijk?

Kiss vind je momenteel in nog geen enkel toestel ingebouwd. Keyssa voorziet wel een smartphonesleeve, waardoor je de techniek kan gebruiken met je mobiele telefoon.

De techniek richt zich echter vooral op grote bestanden en de home cinema. Zelfs 4K-bestanden vormen geen probleem voor Kiss.

Dat Kiss op een gegeven moment de HDMI-kabel zal vervangen, is niet ondenkbaar. Met HDMI volstaat de dag van vandaag één kabel voor beeld en geluid, maar de consument heeft nog altijd liever géén kabels. Bovendien: geen kabels = geen poorten = een slanker en sleeker design. Hou de naam ‘Kiss’ dus zeker maar in de gaten de komende jaren.

Reageer