Met de lancering van de slimme thermostaat evohome wil Honeywell jouw verwarmingskosten drukken en tegelijk de bediening flexibeler maken via smartphone of tablet. We konden even aan de slag met evohome tijdens Batibouw 2014.

De kans is groot dat in jouw woning nog steeds een traditionele kamerthermostaat aan de muur hangt. En die lijkt zijn werk te doen. Op één centrale plek stel je de tijdstippen in waarop de verwarming een graadje hoger of lager mag, met een onderscheid tussen week- of werkdagen en weekends. Indien nodig kan je steeds nog manueel bijregelen.

Op het eerste zicht werkt deze oplossing perfect. De verwarmingsketel weet wanneer hij moet aanspringen of zich moet uitschakelen. Jij weet welke temperatuur het best is. Maar wat als je de badkamer een half uurtje vroeger lekker warm wil hebben? Of het huis op een aangename temperatuur als je onverwacht een dagje vrijaf hebt? En wat doe je als je vergeet het raam te sluiten in de kinderkamer?

Evohome1

Slim met zoneregeling

Met een slimme thermostaat los je dergelijke problemen zo op. Honeywell lanceert er nu zo eentje, de evohome. In vergelijking met andere slimme thermostaten zoals Nest valt al meteen één ding op: de evohome laat een regeling per zone toe zodat je elke kamer afzonderlijk kan gaan verwarmen. Bovendien registreert evohome wanneer in een kamer de temperatuur plotseling zakt, bijvoorbeeld als voor lange tijd een raam openstaat. De warmtetoevoer wordt dan afgesneden voor die kamer.

Een gecertificeerde Honeywell-installateur installeert evohome zonder kap- of breekwerk in je woning, doordat alle onderdelen draadloos met elkaar communiceren. Centraal staat nog steeds een thermostaat, maar ditmaal met mooi kleurenaanraakscherm én verkrijgbaar in verschillende kleurtjes.

Per kamer waar je de verwarming wil regelen, breng je een slimme radiatorregelaar aan. Die radiatorknoppen communiceren via radiofrequentie (RF) met de gateway. Ze bevatten ook een monochroom lcd-scherm waarop je de temperatuur kan aflezen of waarmee je ter plaatse de verwarming bijstelt.

Het systeem laat maximaal 12 zones toe en is geschikt voor zowat elke cv-ketel en voor radiator- en vloerverwarming.

Evohome2

Verwarming regelen met bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is eenvoudig en intuïtief opgebouwd. Op het hoofdscherm zie je in een oogopslag de huidige en gevraagde temperatuur per kamer/zone. De temperaturen zijn trouwens vergezeld van een handig kleurenpallet: blauw staat voor koud, rood is warm, en groen en geel situeren zich daar ergens tussenin.

Bovendien heb je de optie om sneltoetsen in te stellen. Honeywell heeft standaard al enkele geprogrammeerd: Besparing – Eco; Afwezig; Vrije Dag; Verwarming Uit; en Speciale Dag. Die kan je in het menu verder afstellen en verfijnen, of zelfs een eigen naam geven. Ook voor elke kamer of zone kan je dergelijke dag- en weekregimes instellen. Om je op weg te helpen kan je programma’s erg eenvoudig samenstellen via de programmeerhulp.

Evohome4

Of op afstand met app?

Naast het bedieningspaneel van evohome zelf, heb je met de evohome-app voor Android en iOS dezelfde functionaliteit en kan je van op afstand de verwarming regelen via de internetgateway die wordt aangesloten op de router. Dat dit mogelijkheden schept is duidelijk. Je vakantiewoning aan zee of in de Ardennen kan je op voorhand al aangenaam verwarmen. Of je eigen woning als je plotseling ziek naar huis moet of een middag thuiswerkt. Ook hier blijft de zoneregeling van kracht.

Bovendien is evohome in staat om zelf te leren hoe de woning of een zone zich gedraagt tijdens de seizoenen. Het zal de instellingen van het verwarmingssysteem hierop baseren. Bijvoorbeeld op voorhand een ruimte al gaan verwarmen om jouw gevraagde temperatuur tegen een bepaald tijdstip zeker te kunnen bereiken.

Evohome5

En de besparingen?

Uit onderzoek van Honeywell in andere landen blijkt de slimme zoneregeling wel degelijk te leiden tot forse besparingen op de energierekening, met hier en daar zelfs besparingen tot 40%. Vooral het real-time inzicht dat mensen krijgen op de status van de verwarming werkt stimulerend.

Kostprijs?

Het standaardpakket voor één zone, met de evohome thermostaat, internetgateway en ketelaansluiting kostte (feb. 2014) 299 euro (excl. BTW en installatiekosten). Per zone kan je een extra radiatorregelaar aankopen voor 75 euro (excl. BTW). De apps zijn gratis. De zoneregeling is vanaf midden april 2014 beschikbaar in België.

Reageer